Sahrana kraljice Elizabete: Otvorene kapije Vestminstera, zvone zvona u crkvi, dolazi više do 2.000 zvanica

Sahrana kraljice Elizabete: Otvorene kapije Vestminstera, zvone zvona u crkvi, dolazi više do 2.000 zvanica

Kraljica Elizabeta Druga (96) biće sahranjena danas u Londonu u prisustvu članova kraljevske porodice i više od 2.000 gostiju.

 

Državna sahrana počinje u 12 sati u Vestminsterskoj opatiji. Njen kovčeg se prethodnih dana nalazio u Vestminster holu, gdje su hiljade i hiljade ljudi satima čekali u redu kako bi joj odali počast.

Prije sahrane, crkveno zvono će se oglašavati na svaki minut u trajanju od 96 minuta, koliko je živela Elizabeta. Pred kraj službe, biće odsviran britanski Posmrtni marš oko 12.55 sati, a onda će nacija u tišini stajati dva minuta.

Svjetski lideri i poznate ličnosti okupiće se u crkvi iz 13. vijeka, a kraljevska pratnja će voditi pogrebnu povorku iza Elizabetinog kovčega.

„Sahrana vijeka“, kako je nazivaju britanski mediji, trajaće do večernjih časova, pošto će polaganje tijela u dvorcu Vindzor biti obavljeno na privatnom opelu u 20.30 sati, a vodiće ga vindzorski đakon.

Kraljičino posljednje počivalište biće porodična kapela kralja Džordža Šestog, gdje su sahranjeni njena majka i otac, i gdje se čuva pepeo njene sestre, princeze Margaret. Kada je princ Filip umro, privremeno je položen u kraljevsku kapelu Sveti Ðorđe u Vindzoru, ali će sada biti premiješten u kapelu gdje će njegovi posmrtni ostaci biti položeni pored Elizabete.

Da podsjetimo, kraljica Elizabeta Druga, najdugovečniji britanski vladar, preminula je 8. septembra u dvorcu Balmoral u Škotskoj.

(Agencije, foto: AP)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.