Sirija u najtežoj krizi do sada: Nasilje, ekonomija i epidemija kolere

Sirija u najtežoj krizi do sada: Nasilje, ekonomija i epidemija kolere

Sirija se suočava sa „akutnim nasiljem“, najtežom ekonomskom krizom od početka sukoba 2011. godine i epidemijom kolere koja se veoma vrlo brzo širi sa više od 24.000 oboljelih širom te zemlje i 80 umrlih, izjavili su danas zvaničnici UN.

Specijalni predstavnik UN Gir Pedersen rekao je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN da je sukob u Siriji i dalje veoma aktivan širom te zemlje uprkos „strateškom zastoju“ kojim su blokirani napori za pokretanje političkog procesa između vlasti i opozicije.

Pedersen je pritom ukazao na nedavne interne sukobe između oružanih opozicionih grupa u Afrinu, na sjeveru sirijske provincije Alepo, vazdušne udare provladinih snaga na sjeverozapadu, nasilje na sjeveroistoku, bezbjednosne incidente na jugozapadu, udare iz vazduha za koje je okrivljen Izrael na aerodrome u Damasku i Alepu, te otkriće jednog od najvećeg skladišta naoružanja „Islamske države“ na sjeveroistoku.

Prema njegovim riječima, nacionalna valuta – sirijska funta u proteklih nekoliko sedmica veoma je mnogo izgubila na vrijednosti zbog čega je došlo do ogromnog rasta cijena hrane i goriva.

On je upozorio da bi se ekonomska kriza mogla dodatno pogoršati zbog predstojeće zime zbog čega su hitno potrebna dodatna sredstva.

Direktor operacija u kancelariji UN za humanitarne poslove Rina Gilani istakla je da se zajednice u Siriji nalaze usred pogoršane bezbjednosne situacije, zdravstvene i ekonomske krize.

Ona je dodala da situaciju oko epidemije kolere dodatno pogoršava ozbiljna nestašica vode u Siriji uz nedovoljne padavine na brojnim lokacijama, sušu i nizak vodostaj Eufrata, te oštećena vodovodna infrastruktura.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.