Škoti na narednom referendumu glasaju za nezavisnost

Škoti na narednom referendumu glasaju za nezavisnost

Prvi ministar Škotske Nikola Stardžen rekla je da će glasači sigurno podržati nezavisnost na narednom referendumu i pored sve slabije podrške otcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva, piše “Dejli mejl”.

Stardženova je ranije obećala da će održati drugi referendum o nezavisnosti Škotske od Velike Britanije do kraja naredne godine, ističući da ni kovid 19, ni rat u Ukrajini neće to spriječiti.

U određenim trenucima i u vrijeme gužve oko Bregzita i tokom pandemije ankete javnog mnjenja pokazivale su podršku među Škotima za nezavisnost.

Prema istraživanju agencije “Ipsos” iz oktobra 2020. godine, 58 odsto ispitanika reklo je da bi glasalo za nezavisnost, dok bi 42 odsto glasalo protiv.

Ali novije ankete su pokazale pad podrške nezavisnosti.

Anketa agencije “JuGov” od kraja marta pokazala je da više škotskih glasača želi da ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva (53 odsto) nego da Škotska bude nezavisna (47 odsto).

Međutim, Stardženova, koja je nedavno nagovijestila da će podnijeti ostavku ako Škoti ponovo odluče protiv nezavisnosti, danas je rekla da je “ubijeđena” da će većina Škota, kada im se pruži prilika na drugom referendumu, izabrati nezavisnost.

– Rekli smo da želimo da ponudimo ljudima izbor nezavisnosti u prvoj polovini ovog škotskog parlamentarnog mandata, što znači prije kraja 2023. godine – rekla je Stardženova, koja je i lider Škotske nacionalističke stranke (SNP).

Ona je izrazila uvjerenje da će ljudi, kada ponovo dobiju taj izbor, glasati da Škotska bude nezavisna. Većina obećanja onih koji su bili protiv nezavisnosti datih Škotskoj na posljednjem referendumu, među kojim je bilo i da će ostati u EU, iznevjerena su.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.