Šta dočeka „imperija u kojoj Sunce nikad ne zalazi“: Svi se sprdaju sa Liz Tras, udario i Ryanair

Šta dočeka „imperija u kojoj Sunce nikad ne zalazi“: Svi se sprdaju sa Liz Tras, udario i Ryanair

Liz Tras bi trebalo da postane premijerka sa najkraćim mandatom u istoriji nakon što se borila protiv otvorenog revolta konzervativaca koji su zahtijevali njen odlazak.

 

Govoreći sa govornice u Dauning Stritu, Trasova je u četvrtak rekla da je kralju saopštila da podnosi ostavku na mjesto lidera Konzervativne stranke jer je priznala da „ne može da izvrši mandat“ koji su joj torijevci dali prije nešto više od šest nedjelja.

Održala je razgovor sa predsjedavajućim Komiteta konzervativnih konzervativaca iz 1922. godine, ser Grejemom Brejdijem, i pristala na nove izbore za rukovodstvo „koji će biti završeni u toku sljedeće nedjelje“.

Odgovarajući na premijerkin odlazak, irska avio-kompanija Ryanair je tvitovala „bezobraznu“ kartu za ukrcavanje Liz Tras.

Propusnica, koja joj daje mjesto 10D, je za let od londonskog Getvika u pravcu – „bilo gdje“ na svijetu i bila je tvitovana uz emotikon koji odmahuje rukom za pozdrav.

Kao odgovor, aerodrom Džon Lenon u Liverpulu je odgovorio:

„Uvjerite se da je bespovratna karta. Znamo kakva je ona“.

Njena odluka da podnese ostavku izazvaće sukob među onima koji se nadaju liderstvu Torijevaca koji će se suočiti sa zastrašujućim zadatkom da ožive bogatstvo stranke.

Kancelar Džeremi Hant brzo je isključio sebe jer se fokusirao na smirivanje finansijskih tržišta. Lider laburista Sir Keir Starmer zatražio je opšte izbore „sada“ kako bi nacija imala „šansu za novi početak“, prenosi „mondo.rs“.

Mogući kandidati za njenog nasljednika bi mogli da budu Riši Sunak, bivši kancelar blagajne, koji je ljetos izgubio od Tras, Peni Mordaunt, koja je bila druga u takmičenju za vođstvo iza Sunaka sve dok ih Trasova nije pretekla oboje u posljednjem krugu glasanja i Džeremi Hant, aktuelni ministar finansija.

(mondo)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.