ŠTA SE DEŠAVA U MOLDAVIJI: Zatvoren vazdušni prostor? NAVIJAČI PARTIZANA DEPROTOVANI

ŠTA SE DEŠAVA U MOLDAVIJI: Zatvoren vazdušni prostor? NAVIJAČI PARTIZANA DEPROTOVANI

U ovom trenutku vazdušni prostor Republike Moldavije je zatvoren, saopštila je kompanija Er Moldova.

Кako se navodi na sajtu nacionalne kompanije, vazdušni prostor će biti zatvoren do 16 časova, a planirani raspored će biti izmijenjen.

– Dragi putnici, oni koji ste danas na aerodromu, u avionu ili ćete letjeti, budite mirni i pratite informativne table na aerodromu i na sajtovima – navedeno je, prenosi Blic

Fudbalski klub Partizan saopštio je danas da je Fudbalski savez Moldavije, po nalogu Bezbjednosne službe Moldavije, donio odluku da se prvi meč šesnaestine finala Lige konferencija sa Šerifom odigra bez prisustva navijača.

„FK Partizan zajedno sa Ministarstvom inostranih poslova Republike Srbije, preduzima sve bezbednosne mere za nesmetani boravak ekipe i predstavnika kluba u Moldaviji. Obaveštavamo sve navijače Partizana da ulaz u Moldaviju nije moguć i, kao ni prisustvo na utakmici“, saopštio je danas Partizan i zatražio je od navijača da ne polaze na put u Moldaviju.

Utakmica između Šerifa i Partizana biće odigrana u četvrtak od 21 čas u Kišinjevu.

Evropska fudbalska unija (UEFA) odlučila je još u junu prošle godine da Šerif ne igra međunarodne utakmice na domaćem terenu u Tiraspolju koji se nalazi u Pridnjestrovlju, oblasti u Moldaviji koja je proglasila samostalnost i koja se nalazi duž moldavske granice sa Ukrajinom, prenose Nezavisne.

Predsjednik Moladvije Maja Sandu optužila je Moskvu da planira državni udar kako bi zbacila njenu proevropsku vladu i da je u toj operaciji planirano da u zemlju uđu i državljani Rusije, Belorusije, Crne Gore i Srbije.

Maja Sandu je za novog premijera imenovala Dorina Rečena, koji se zalaže za članstvo Moldavije u Evropskoj Uniji (EU).

„Zavera“ se sastoji od organizovanja „protesta takozvane opozicije“ koji bi doveli do „svrgavanja ustavnog poretka“, rekla je predsednica Sandu.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije negirao je tvrdnje predsednice Moldavije Maje Sandu i zatražio da „organi Moldavije hitno dostave svaku informaciju koju poseduju, jer mi do sada nismo nikada dobili takvo obaveštenje“, naveo je Dačić, a prenosi televizija N1.

Zbog rata u susednoj Ukrajini Moldavija, jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, našla se pod velikim pritiskom.

Predsednike Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je prošle nedelje da su obaveštajne službe otkrile ruski plan da unište Moldaviju.

Moldavija, koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine, u leto 2022. postala je kandidat za članstvo u EU.

Ova zemlja od 2,6 miliona stanovnika pokušava da se izbori sa talasom izbeglica iz Ukrajine i napetostima u Pridnjestrovlju, proruskom regionu gde se nalazi oko 1.500 ruskih vojnika.

Moldavija koja je bila u sastavu Sovjetskog Saveza, zavisna je od ruskog gasa.

Kada je ruska vojska počela sa napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, Moldavija se suočila sa restrikcijama struje.

Predsednica Sandu je optužila Rusiju da planira da angažuje „sabotore sa vojničkim iskustvom koji bi u civilnoj odeći započeli nasilne proteste, napade na državne institucije i uzeli taoce“.

Ona je pozvala parlament Moldavije da usvoji zakone kako bi obaveštajnoj i bezbednosnoj službi (SIS) i tužiocima dali „neophodne mehanizme za efikasniju borbu protiv pretnji po nacionalnu bezbednost“.

„Moskva planira da nasiljem uništi našu zemlju“, dodala je ona na konferenciji za novinare.

 

autor:blic, foto: AP

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.