ŠTA SU TO SANKCIJE? Skoro polovina zemalja EU povećala uvoz robe iz Rusije

ŠTA SU TO SANKCIJE? Skoro polovina zemalja EU povećala uvoz robe iz Rusije

Trinaest zemalja Evropske unije u junu je povećalo uvoz robe iz Rusije, dok je preostalih četrnaest smanjilo kupovinu ruske robe, proizlazi iz analize podataka nacionalnih statističkih službi koju je pripremio Sputnjik.

 

Lider među zemljama koje su povećale uvoz je Slovenija, koja bilježi skoro dvostruki rast uvoza ruskih proizvoda u poređenju s majem.

Takođe, Španija je u značajnoj mjeri povećala uvoz ruske robe (za 69 odsto). Na trećem mjestu prema pokazateljima je Švedska (za 48 odsto).

Četvrto mjesto zauzela je Belgija, koja je povećala uvoz za četvrtinu. Na petom mjestu našla se Poljska sa porastom uvoza od 19 odsto. Uvoz ruske robe povećan je i u Bugarskoj, Danskoj, Letoniji, Malti, Rumuniji, Slovačkoj, Hrvatskoj i Estoniji.

Istovremeno, četrnaest zemalja EU smanjilo je uvoz ruskih proizvoda.

Na prvom mjestu je Kipar, koji je smanjio uvoz za 92 odsto, slijede Austrija (40 odsto) i Luksemburg (37 odsto). Među zemljama sa maksimalno smanjenim uvozom iz Rusije takođe spadaju Finska (pad za 27 odsto), Portugalija i Češka (za 23 odsto). Do smanjenja uvoza u junu takođe je došlo u Mađarskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Irskoj, Litvaniji, Holandiji i Francuskoj.

Najviše od svih je, izraženo u novcu, u junu uvezla Njemačka koja bilježi porast uvoza ruskih proizvoda u visini od 3,5 milijardi evra, a slijede je Italija (2,6 milijardi evra) i Holandija (1,7 milijardi evra). Na četvrtom mjestu je Belgija (1,3 milijarde evra), na petom Francuska (1,2 milijarde evra).

Najmanji uvoz robe iz Rusije od svih zemalja EU u junu je zabilježila Malta — 365, 4 hiljade evra. Luksemburg je uvezao robu u vrijednosti od 2,9 miliona evra, a Kipar za 5,6 miliona evra. Hrvatska je uvezla ruskih proizvoda u vrijednosti od 12,1 milion evra, a Irska u visini od 17,5 miliona evra.

EU je nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini počela da uvodi sankcije Rusiji, uključujući one koje se odnose na uvoz ruske robe i sirovina. Takođe, neke zemlje su odbile da plaćaju ruski gas u rubljama, usljed čega im je „Gasprom“ obustavio isporuke.

Početkom oktobra, saopšteno je iz EU da je Evropska unija početkom oktobra usvojila osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje ekonomske mjere i personalna ograničenja protiv 30 fizičkih i 7 pravnih lica.

(Sputnjik)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.