Švajcarska odobrila kapsulu za eutanaziju: „Umire se za manje od minute“

Švajcarska odobrila kapsulu za eutanaziju: „Umire se za manje od minute“

U Švajcarskoj je potpomognuto samoubistvo legalno, a oni koji ga požele imaće novi metod na raspolaganju.

Naime, kapsule Sarco prošle su pravni pregled i sada se mogu koristiti u Švajcarskoj. Nastale su 3D printanjem, a njihova primjena bi u Švajcarskoj mogla početi 2022. godine.

Dizajnirao ju je dr. Filip Ničke, a kapsula može osigurati mirnu smrt.

„Pogodnost za osobu koja ga koristi je da ne mora dobiti nikakvo dopuštenje, ne treba joj neki poseban ljekar da pokuša uvući iglu, i ne mora uzimati teške lijekove“, rekao je Ničke.

Kapsula se aktivira iznutra i može se odvući na mjesto na kojem osoba želi umrijeti.

Jednom kad se aktivira, kapsula se puni azotom te se smanjuje kiseonik. Nakon toga osoba gubi svijest i na kraju umire.

Proces umiranja, kako navode, traje manje od minut.

Holandija, Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Kanada i Kolumbija dozvoljavaju potpomognuto samoubistvo, iako svaka ima drugačija pravila o tome. Gotovo sve zemlje koje dopuštaju ovu praksu zahtijevaju od ljudi da imaju neizlječivo ili terminalno stanje koje se ne može izliječiti i uzrokuje im patnju.

Švajcarska nema zakona koji zabranjuju tu praksu.

U Holandiji eutanaziju može zatražiti svako od 12 godina i stariji, ali je pristanak roditelja potreban ako je dijete mlađe od 16 godina.

U 2020. godini eutanazija je u Nizozemskoj dostigla vrhunac sa 6.938 izvršenih postupaka, što je povećanje od 9% u odnosu na prethodnu godinu.

Jeroen Rekor, predsjednik Regionalnog odbora za reviziju eutanazije, rekao je da se ogromna većina slučajeva eutanazije u Nizozemskoj odnosi na starije osobe koje boluju od ozbiljne bolesti, piše „Index.hr„.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.