Ukrajinci uhapšeni u vezi s uništavanjem najvećeg aviona na svijetu

Ukrajinci uhapšeni u vezi s uništavanjem najvećeg aviona na svijetu

 ​Ukrajinske vlasti izvijestile su u petak da je nekoliko najviših zvaničnika iz državne kompanije za proizvodnju aviona Antonov osumnjičeno da su ometali zakonite aktivnosti ukrajinskih oružanih snaga i time omogućili uništenje najvećeg aviona na svijetu, An-225 Mriya.

Prema Ukrajinskoj „Pravdi“, istraga je pokrenuta protiv bivšeg generalnog direktora Antonova, Sergija Bičkova, njegovog zamjenika Mihajla Harčenka i vodioca odjela za sigurnost aviona u kompaniji, Aleksandra Netesova.

Ukrajinske sigurnosne službe saopštile su da su dvojica osumnjičenih uhapšeni, a jedan je stavljen na saveznu potjernicu. „Pravda“ je objavila da je Netesov napustio Ukrajinu. Sva trojica osumnjičenih navodno se suočavaju s kaznom do 15 godina zatvora.

Zvaničnici ukrajinske sigurnosne službe vjeruju da su u periodu od januara do februara 2022. zvaničnici kompanije spriječili vojsku da uspostavi odbranu na aerodromu „Hostomel“ gdje je bila uskladištena Mriya. Zbog toga su, prema inspektorima, ruske snage uspjele se preuzeti kontrolu nad aerodromom i okolnim područjima te uništiti letjelicu, prenosi „Meduza„.

Autor:nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.