Zapad na ivici najgore krize od 1949. godine, suočavanje se sa rekordnom inflacijom

Zapad na ivici najgore krize od 1949. godine, suočavanje se sa rekordnom inflacijom

Zapadne centralne banke podižu kamatne stope u pokušaju da zaustave visoku inflaciju, uzrokujući kolaps državnih obveznica, piše Blumberg.

 

– Tržišta državnih obveznica širom svijeta su na ivici svog najgoreg učinka od 1949. godine, kada je Evropa bila u ruševinama oporavljajući se od Drugog svjetskog rata – kažu stručnjaci Banke Amerike.

– Federalne rezerve SAD i druge zapadne centralne banke prestale su da drže referentnu kamatnu stopu blizu nule da bi podržale ekonomiju, kao što su to činile tokom pandemije. Upravo je ovaj preokret imao veliki uticaj – navodi Blumberg.

Odluka američkog regulatora objavljena ove nedjelje o podizanju bazne kamatne stope je posljednji ozbiljan udarac globalnoj ekonomiji, tvrdi Blumberg.

Federalne rezerve SAD su u srijedu, po rezultatima septembarskog sastanka, podigle baznu kamatnu stopu za 75 baznih poena – na nivo od 3-3,25 odsto godišnje. Od maja ove godine, regulator je povećao stope tri puta u pokušaju da obuzda rastuću inflaciju.

Sjedinjene Države i evropske države suočavaju se sa rekordnom inflacijom u posljednjih nekoliko decenija.

Uvođenje sankcija Moskvi i politika napuštanja ruskog goriva doveli su do povećanja cijene goriva, prije svega gasa.

Kao rezultat toga, industrija na Zapadu je u velikoj mjeri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je uticalo na druge sektore privrede.

(Telegraf.rs,Foto: Shutterstock)

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.