Tužilaštvo BiH: 27 prijava za kršenje izbornog procesa

Tužilaštvo BiH: 27 prijava za kršenje izbornog procesa

Tužilaštvo BiH i SIPA su zaprimili i evidentirali 27 prijava građana povezanih sa izbornim procesom na jučerašnjim izborima u BiH.

 

Prijave građana ili institucija su se odnosile na narušavanje javnog reda i mira na biračkim mjestima, navode o izbornim neregularnostima koje su se odnosile na moguća krivična djela, kao i različite događaje i incidente vezane za izborni proces.

“Prijave građana najčešće su se odnosile na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasanju invalidnim osobama i osobama sa poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa posmatračima, nedozvoljeno ponašanje građana na izbornim mjestima, nepravilnosti uočene na biračkom spisku, glasanje u ime drugih osoba ili sa tuđim identifikacionim dokumentima, fizičke nasrtaje na članove biračkih odbora, ponašanje predsjednika ili članova biračkih odbora koje nije u skladu sa propisima i druge događaje koje su smatrali neprimjerenim ili nezakonitim”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prijave su se odnosile na biračka mjesta na području Mostara, Novog Grada, Sarajeva, Živinica, Tuzle, Zvornika, Zenice, Tomislavgrada i drugih mjesta.

“Nakon zaprimanja prijava preduzete su aktivnosti sa ciljem provjere prijavljenih navoda, o događajima su sačinjene službene zabilješke, te su policijskim službenicima na terenu date instrukcije za dalje postupanje kako bi se osigurao neometan izborni proces”, naveli su iz Tužilštva.

Kako kažu, naknadnom provjerom utvrdiće se postojanje elemenata krivičnih djela i odrediti dalje postupanje tužilaštava, policijskih agencija ili CIK-a BiH.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.