UIO dužna Republici Srpskoj 30 miliona KM

UIO dužna Republici Srpskoj 30 miliona KM

Uprava za indirektno oporezivanje BiH dužna je da Republici Srpskoj isplati 30 miliona KM. I to do sutra. Sve je izvjesnije da će i ovaj put kasa Srpske ostati praznija za nekoliko miliona, a isplata je zbog nepravovremene raspodjele prihoda još iz 2009. i 2010. godine, već osmi put prolongirana.

Zbog toga bi, kažu iz ministarstva finansija, mogli posegnuti za prinudnom naplatom duga od UIO.

„U proteklom periodu su iskorištene sve sudske i vanparnične mogućnosti kako bi bilo naplaćeno 30 miliona KM po osnovu pravosnažne sudske presude za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu. U toku 2018. postupkom izvršena blokadomračuna UIO, Republika Srpska je uspjela naplatiti 4,7 miliona, dok ostatak sredstava i pored pravosnažne presude nije izvršen, jer je Sud BiH donio rješenje kojim privremeno odgađa postupak izvršenja u septembru 2018. i u kontinuitetu odgađa dalje izvrešenje zaključno za 11. junom 2022.“, saopšteno je iz ministarstva finanasija Republike Srpske.

Ako dođe do prinudne naplate to će izazvati novi niz problema, tvrde iz UIO. Kažu, to su banke iz Republike Srpske već jednom sprovele, što je izazvalo dodatne probleme u poslovanju, koji ni danas nisu riješeni. Da li će Sud BiH donijeti još jednu odluku o prolongiranju naplate ili potpune obustave, još nisu potrvdili, ali se iz UIO nadaju jednoj od te dvije opcije.

„Mi ne sporimo bilo kakvo izvršenje te sudske presude, ta presuda se mora izvršiti, ali ne na način kako se to pokušalo do sada prinudnim putem i skidanjem novca sa depozitnih računa koji je novac građana i novac kompanija, nego da se naše dogovor i da se ta sudska presuda sprovede na drugi način“, rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dugovanje je nastalo 2009. i 2010. godine jer tadašnji Upravni odbor nije donio na vrijeme odluku o poravnanju raspodjele prihoda, od kada kamate iz mjeseca u mjesec rastu. Iz UIO smatraju da oni nikada nisu ni trebali biti tuženi, jer nikada nisu mogli uticati na pravovremene odluke Upravnog odbora.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.