Vjernici po POTREBI: Stranačka kampanja uz oltar

Vjernici po POTREBI: Stranačka kampanja uz oltar

Nikada nećemo čuti da je neki predstavnik tri najveće religijske zajednice u BiH izričito podržao stranku ili kandidata u predizbornoj kampanji, ali hoćemo da se vjernici pozovu da svoj glas daju onima koji se zalažu za istinske vrijednosti bilo da je riječ i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Biskupskoj konferenciji Katoličke crkve ili Islamskoj zajednici u BiH. Rijetko ili gotovo nikako se rađa i lider koji u svom opusu nema podršku „teokratije“ kao vladavine vjera u postratnom periodu na ovim prostorima.

NAPAD NA CRKVU

Na početku su tu podršku imali kandidati SDS-a ali su u međuvremenu, branik otadžbine prepustili SNSD i Miloradu Dodiku.

Koliko to smeta nekim kandidatima u izbornom procesu, vidimo u primjeru Jelene Trivić iz PDP-a, koja ne propušta priliku da crkvi uputi koje slovo i održi pridiku na svoj način.

Analitičari smatraju da se Jelena Trivić prema crkvi odnosi po ugledu na neke primjere iz regiona, jer smatra da je „Srpska pravoslavna crkva nešto strano, da nije domaća, nego neka crkva iz Srbije, koja se nepozvana upliće u unutrašnja pitanja Republike Srpske i BiH”.

Primjer takve politike imamo jedino još u Crnoj Gori kod Draginje Vuksanović , koja je isto kao i Trivićka bila kandidat za predsjednicu Republike i izgubila.

POZIVALA SVEŠTENIKE NA PROTEST?!

E, sad u nekim primjerima bi crkva prema Jeleni Trivić trebala da ćuti dok je u nekim, upravo ona tražila od sveštenika da prekinu ćutanje.

U otvorenom pismo pod naslovom: „Sveštenici, zašto ćutite?”, objavljenom u kontekstu 280 dana od smrti Davida Dragičevića, Jeleni Trivić je odgovarao glas crkve.

„Imam osjećaj da se naša sveta Crkva otuđila od naroda. Da je okrenuta sama sebi, a Crkvu ne čini samo sveštenstvo. Crkvu čini narod! Sjetimo se kada su se, ne tako davno, Njegova svetost patrijarh Pavle i brojni sveštenici, nalazili na čelu protesta u Beogradu. Zar više ne postoji niko kao najomiljeniji patrijarh u Srba posljednjih vijekova? Zar ne postoje sveštenici koji će stati za narod i uz narod?”, napisala je tada Jelena Trivić pitajući i predstavnike i ostalih vjera zbog čega ne reaguju

„Pripadnici sveštenih lica, svih vjerskih zajednica, nisu saglasni po brojnim pitanjima, ali imaju nešto zajedničko. Isto ćutite!”, navela je ona.

A KAD PROGOVORE…

Brojni su primjeri kada crkveni velikodostojnici progovore i kada po pravilu odmah naiđu na kritiku politike.

Dešavalo se to i u Trebinju, Doboju, Palama ili Banjaluci, ali nakada u vrijeme predizborne kampanje, jer su upravo tada kandidati narod i skrušeno stoje u prvim redovima do oltara.

autor:faktormagazin, tekst je izašao u FM 48 štampanom izdanju od 19 maja 2022. godine

Share

Jedan komentar na “Vjernici po POTREBI: Stranačka kampanja uz oltar

  1. Jelena Trivic je bruka za R. Srpsku i srpski narod: Preko toga mrtvoga Davida Jelena je dosla sa Draskom i Vukanovicem u NSRS. Na trgu krajine se zaklela Davoru u svoju djecu da nece u zlocinacku skupstinu. Zar je to zena koja prijeti ukopavanjem drugih ljudi iz stranke. Sramota me da spomenem ime te Jelene Trivic.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.