VUČIĆ OŠTRO IZETBEGOVIĆU: Progon Dodika ne bi bio spas za BiH

VUČIĆ OŠTRO IZETBEGOVIĆU: Progon Dodika ne bi bio spas za BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ne misli da bi bio spas ni za BiH ni za političku situaciju u BiH kada bi progonio srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zato što je rekao šta misli.

Vučić je, povodom upućenog pitanja lidera SDA Bakira Izetbegovića Tužilaštvu BiH da li će se usuditi da krene na Dodika, rekao da ne može da se miješa u to šta će uraditi neka institucija ili neće.

Povodom optužbi Izetbegovića da Srbija širi agresivni nacionalizam i da to ima uticaj na BiH, Vučić je istakao da ne želi da učestvuje u izbornoj kampanji Izetbegovića i da Bošnjaci kad god im je potrebno napadaju Srbiju.

„Nisam primetio da bilo kakve šovinističke i nacionalističke izjave dolaze iz Srbije. Trudimo se da dolaze poruke mira, pružene ruke i prijateljstva prema Bošnjacima, ali kada vidite da je jedini odgovor – vi Srbi ste genocidaši, kako oni to govore, vi Srbi ste zlikovci, zločinci, vi Srbi uvek želite da nastavite genocid, po njima smo mi pet genocida učinili“, rekao je Vučić danas u Golupcu.

On je dodao da stvarno ne može da razgovara ni o 1875. ni o 1878. godini da bi neko bio zadovoljan, već o saradnji o protoku robe, kapitala, ljudi.

„Svi Bošnjaci su dobrodošli. Mi imamo Bošnjake u Srbiji i sa njima živimo lepo, a mogli bi da živimo lepše, verujem da ćemo u tome uspeti, mnogo toga treba da se dogodi pred nama, a kriviti Srbiju već je postalo uobičajeno“, naveo je Vučić.

Na optužbe opozicionih medija da se na slučaju Duška Kornjače vidi da Srbija štiti osumnjičene za ratne zločine, Vučić je upitao po kom to zakonu opozicija hoće da hapsi Kornjaču i da ga izručuje.

„Po kom zakonu, po kom ustavu da hapsim Srbe i da ga nekom isporučujem? Zašto vi to ne uradite? Ja neću, a osim što neću nemam ni pravo ni po jednom zakonu Srbije“, dodao je Vučić.

Kada je riječ o dijalogu sa Prištinom, Vučić je rekao da će uvijek učestvovati u dijalogu i lično otići, jer mora da radi na obezbjeđenju sigurnosti za Srbe na Kosmetu, ali da ne vidi veliki smisao razgovora sa predsjednikom Vlade samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem koji je rekao da su Srbi počinili tri genocida nad Albancima.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.