Za Srpsku još 20.000 vakcina, veće plate u maju

Za Srpsku još 20.000 vakcina, veće plate u maju

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će u četvrtak, 15. aprila, sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, preuzeti 20.000 jedinica vakcina protiv virusa korona za Republiku Srpsku.

„To će omogućiti spoj između onoga što očekujemo iz programa `Sputnjik`, kineskog programa i ovog iskompromitovanog programa `Fajzer“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu i podsjetio je još u prošloj godini kroz „Kovaks program“ uplaćeno 400.000 doza „Fajzer“ vakcina za 200.000 stanovnika.

On je precizirao da Republika Srpska danas u programu „sputnjik“ ima rezervisano 1,1 miliona doza vakcine protiv virusa korone za 550.000 svojih stanovnika.

„To je ukupno 770 hiljada stanovnika od 1,2 miliona koliko ima Republika Srpska“, naveo je Dodik.

Istakao je da nivo BiH od političkog ambijenta do institucionalnog kapaciteta nije bio od koristi za uspješno rješavanje ovog pitanja.

„To ćemo ostaviti za vremena koja dolaze“, rekao je Dodik i pozvao sve da učine napor da bi se stanovništvu omogućile vakcine jer one jedino daju odgovor na pandemiju.

Najavio je da će već u maju najvjerovatnije biti povećane plate zdravstvenim radnicima, prosvjeti i policiji u Srpskoj, kao i administrativnom osoblju u oblasti pravosuđa.

Dodao je da će izvršiti pritisak i na realni sektor da i oni povećaju plate radnicima.

„Spremni smo da sa privrednom zajednicom razgovaramo na tu temu“, naglasio je Dodik.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.