Žandarm MUP-a Srpske biciklom krenuo na hodočašće u manastir Ostrog

Žandarm MUP-a Srpske biciklom krenuo na hodočašće u manastir Ostrog

Na put dug 550 kilometara, u trajanju od tri dana, uz blagoslov sveštenika biciklom je krenuo Zoran Radetić, pripadnik Jedinice Žandarmerije MUP-a Republike Srpske. Taj put vodi ka jednoj od najvećih svetinja, manastiru Ostrog.

Zoran je, kaže, ipak odlučio pomoći za zdravlje, svoje, svoje obitelji, svojih kolega – ali na prvom mjestu za mališane oboljele od karcinoma i žene, članice Udruženja Iskra, koje se također bore s ovom opakom bolešću. Svoje hodočašće završiće pričešćem na Ostogu, a onda prijeći još 100 km, do rodne kuće Svetog Vasilija Ostroškog.

“Duži niz godina imam to u planu, nisam nikada ozbiljnije o tome razmišljao, nisam se posvetio a onda sam odlučio da u toku ljeta to i ispunim. Od manastira Ostrog četvrti dan spuštam se do Trebinja tj. u Mrkonjićima rodno mjesto Svetog Vasilija Ostrškog, tu završavam svoju rutu”, priča za ATV Zoran Radetić.

Od Laktaša, preko Kneževa, Sarajeva i Foče – Zoranova je ruta. Odmaraće, kaže, na svakih 150 kilometara. Nije imao posebne fizičke pripreme, dugogodišnji je sportaš. Pripremao se zato na ovaj put postom i molitvom. Na put je krenuo iz svog sela u kome je pred sam polazak održan moleban da Zoranov put prođe uz Božiji blagoslov i da su zdravlju vrati.

“Lijepo je da primjer drugima da postom i molitvima, na biciklu ide do manastira Ostrogg bez obzira na vjetrove, kiše, oluje, šta će ga sve snaći na putu ali sve uz Božiju pomoć”, kaže svećenik Tomislav Đurić.

Hrabar je to potez. Posebno jer je humanitarnog karaktera, kažu i iz Gradske uprave.

“Drago mi je da imamo puno hrabrih momaka sa teritorije našeg grada i da idemo i da se Zoran pomogne za djecu, a onda i da promoviše našu lokalnu zajednicu”, izjavio je Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša.

Zoran će biciklom ukupno prijeći više stotina kilometara. Kaže ni to mu neće teško pasti jer povod zbog koga se odlučio na ovaj potez jači je od svega.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.