„Zapad pokušava da zabije klin u odnose Rusije i susjeda“

„Zapad pokušava da zabije klin u odnose Rusije i susjeda“

Pokušaji Zapada da zabije klin u odnose između Rusije i njenih susjeda osuđeni su na propast, poručili su iz ruske ambasade u Vašingtonu.

 

Ambasada je reagovala na komentar portparola Stejt departmenta Neda Prajsa koji je izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija nema nameru da „proguta“ Bjelorusiju nazvao „vrhuncem ironije“.

– Takve izjave zvaničnog predstavnika administracije predstavljaju direktno miješanje u unutrašnje stvari Savezne države. Naglašavamo: kompleksna i uzajamno korisna saradnja Rusije i Bjelorusije izdržala je test vremena i zasnovana je na iskrenom prijateljstvu bratskih naroda dvije zemlje. U uslovima kada kolektivni Zapad sa SAD na čelu na nas vrši pritisak bez presedana prirodna reakcija je da se dodatno produbi saradnja – navode u ambasadi.

Takav razvoj događaja, međutim, izaziva bijes u SAD koje ne prestaju s pokušajima da izoluju Rusiju i Bjelorusiju na međunarodnoj sceni.

– Ovdje ni do dan danas ne mogu ili ne žele da priznaju da nisu sve države spremne da žive po „pravilima“ koje nameće i izmišlja Vašington. U nadi da će očuvati dominantan položaj Vašingtona SAD pokušavaju da zabiju klin u odnose Rusije i susjeda. Naravno, to im ni pod kakvim uslovima neće poći za rukom- zaključuju u ambasadi.

Podsjetimo, predsjednik Rusije Vladimir Putin boravio je juče u posjeti Minsku, gdje je razgovarao sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Putin je, između ostalog, istakao da Rusija nije zainteresovana da „proguta“ Bjelorusiju, to nije svrsishodno – saradnja Moskve i Minska leži u koordinaciji ekonomskih pitanja, kao i u drugim integracionim savezima.

Izjave na temu da neko želi nekoga da „proguta“ su besmislice, dodao je Putin.

– To su pokušaji onih koji nam ne misle dobro da uspore naš proces integracije – rekao je šef države, a prenosi Spitnjik.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.