Zaražena beba u Beogradu stara samo osam dana

Zaražena beba u Beogradu stara samo osam dana

U Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu najkritičniji pacijent, sa obostranom upalom pluća, ima samo 15 godina, a najmlađi pacijent je star svega osam dana, izjavila je pedijatar i pulmolog Zorica Živković.

Precizirala je da su u ovom zdravstvenom objektu u najvećem broju smješteni adolescenti, ali ima i beba koje su, kako je navela, uvijek enigma i ne mogu se prepustiti kućnom liječenju, te dodala da djeca dobro reaguju na terapiju, koja im je prilagođena.

„Za sada, osim kiseonične potpore koja im je potrebna, mislim da ostalu terapiju sasvim dobro podnose. Sa kiseonikom je nekada dobro, pa nekad nije, imamo dane kada osciliraju, to je dosta neobično“, rekla je Živkovićeva za RTS.

Ona je navela da je uočeno da je najveći faktor rizika kod mladih gojaznost.

„To nas je dosta iznenadilo u ova poslednja dva meseca. Najveći broj, sigurno 90 odsto tih mladih je sa telesnom težinom mnogo iznad njihovih optimalnih vrednosti i to im je nešto što ugrožava kako respiratornu, tako i kardijalnu funkciju, odnosno, očigledno da postoji razlog za njihov imunološki problem, odnosno debakl koji ova infekcija virusom korona izaziva“, navela je Živkovićeva.

Naglasila da su među pacijentima djeca koja imaju dijabetes i kod kojih se vrijednosti šećera teško kontrolišu, te da kod onih sa stabilnim oblikom dijabetesa dolazi do nestabilnih faza usljed infekcije virusom korona.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.