Prikaz sposobnosti Vojske Srbije – „Zastava 2024“; Prisustvuju zvaničnici Srpske i Srbije

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije – „Zastava 2024“; Prisustvuju zvaničnici Srpske i Srbije

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije .
Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na vojnom aerodromu u Batajnici u toku je organizovani prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“.

Prikazu prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Defile pešadijskih jedinica

Defiluje ešalon pešadijskih jedinica, među kojima su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, odreda Kobri, izviđačkih četa, zatim pripadnici Prve, Druge, Treće i Četvrte brigade, kao i Komande za obuku.

„Leteći tenkovi“ i helikopterski desant

Borbeni helikopteri mi-35, poznati i kao „leteći tenkovi“ i „vatrene kočije“, dejstvuju da bi pripremili uslove za helikopterski desant.

Uslijedio je desant grupe helikoptera mi-17 sa pripadnicima specijalnih snaga, koji se spuštaju konopcima.

U desantu učestvuju i helikopteri „gama“, koji nose protivoklopne modernizovane rakete “maljutka“, čime se završava aktivan deo prikaza.

Skok pripadnika 63. padobranske brigade

Prikaz sposobnosti počinje demo skokom pripadnika 63. padobranske brigade, koji nose zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije.

Himna i raport predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Kapetan prve klase počasnog stroja Garde Ilija Јoksimović, posle intoniranja himne Bože pravde, predao je raport predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u prisustvu ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića.

U prikazu će biti angažovano više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Posjetioci će moći da vide sposobnost specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kao i defile jedinica Vojske Srbije.

Posjetioci mogu da pogledaju letački program, prikaz dijela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defile jedinica Vojske Srbije, uključujući defile vazduhoplovnog ešalona Vojske Srbije.

Prikazani su protivvazduhoplovni raketni sistemi „FK-3“, „ha-ku 17“ i „pancir“, modernizovani avioni „mig 29 SM“ i „orao“, helikopteri „Mi-35“, „H-145M“ i „Mi-17“, kao i besposadni vazduhoplovi.

Biće prikazani i protivoklopni raketni sistem „kornet“, borbena oklopna vozila „miloš“, „lazar tri“ i „hamer“, samohodne top-haubice od 155 milimetara „nora“, samohodne višecijevni lanseri raketa „oganj“, te savremena optoelektronska sredstva i drugo naoružanje i vojna oprema.

autor:http://lat.rtrs.tv

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.