Recepti za pet najljepših slavskih torti

Recepti za pet najljepših slavskih torti

Recepti za pet najljepših slavskih torti.

Sezona slava, koja je upravo počela, kao i uvijek donosi nam istu dilemu – koju tortu napraviti, a da se svima svidi?

Od obilja starih i novih recepata sigurni smo da sa ovih pet najukusnijih poslastica nikada nećete pogriješiti, koja god da je prilika u pitanju!

Čoko torta sa lješnjacima

POTREBNO: 14 jaja, 9 kašika šećera, 6 kašika mljevenih lješnjaka, 3 kašike kakaa, 4 ½ kašika brašna, 3 praška za pecivo, 4 vanilin šećera, 150 g + 1 kašika šećera u prahu, 250 g margarina, 200 g čokolade.

PRIPREMA: Za svaku od tri kore umutite tri bjelanca sa tri kašike šećera i vanilin šećerom, dodajte tri žumanca, dvije kašike mljevenih lješnjaka, kašiku kakaa i na kraju jednu i po kašiku brašna prethodno pomiješanog sa praškom za pecivo. Ispecite kore. Dobro umutite margarin sa 150 g šećera u prahu, dodajte pet žumanjaca i nastavite sa mućenjem. Zatim dodajte čokoladu prethodno otopljenu na pari. Posebno umutite pet bjelanaca sa vanilin šećerom i kašikom šećera u prahu. Ovu masu pomiješajte sa prethodnim čokoladnim filom, pa time filujte kore torte, kao i cijelu spoljašnjost. Po želji, kore prije filovanja možete malo poprskati čajem ili mlijekom. Tortu prelijte čokoladom i pospite lješnjacima.

Diplomat torta

POTREBNO:

ZA KORU: 6 jaja 150 g šećera, 100 g oraha, 60 g brašna, malo ulja, vanilin šećer.

ZA FIL: 1,5 l slatke pavlake, 100 g šećera, voće po želji.

PRIPREMA: Odvojite bjelanca od žumanaca, pa od bjelanaca ulupajte čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Lagano umiješajte jedno po jedno žumance, pa brašno, orahe, ulje i vanilin šećer. Teijsto pecite u kalupu prečnika 24 cm na 200 stepeni i kad se ohladi isijecite na tri kore. Slatku pavlaku rashladite i umutite sa šećerom. Filujte kore i svaki red pospite sjeckanim voćem. Ohladite prije serviranja. Ukoliko želite da vam kore budu mekše možete ih natopiti voćnim sokom.

Bajadera

POTREBNO:

ZA KORU: 8 jaja, 8 kašika šećera, 3 kašike kakaa, 5 kašika brašna.

ZA FIL: 300 g mljevenog keksa plazma, 300 ml mlakog mlijeka, 250 g maslaca, 250 g šećera u prahu, 150 g mljevenih lješnjaka, 2 kesice vanilin šećera.

ZA GLAZURU: 5 kašika šećera, 5 kašika mlijeka, 5 kašika vode, 1 kašika ulja, 20 g maslaca, 4 kašika kakaa.

PRIPREMA: U šam od bjelanaca i šećera dodajte umućena žumanca i lagano umiješajte prosijano brašno i kakao. Pecite u kalupu na papiru za pečenje u rerni zagrijanoj na 180 stepeni dok se kora ne odvoji od stranice kalupa. Ohladite je i isijecite na tri dijela. Za fil pjenasto umutite maslac sa šećerom u prahu, dodajte keks koji ste prelili sa mlakim mlijekom i u koji ste dodali vanilin šećer. U ovu smjesu dodajte mlevene lješnjake koje ste predhodno malo propržili u tavi bez masnoće. Nafilujte kore i ostavite u frižider da se stegne. U međuvremenu pripremite glazuru. Sve sastojke stavite u posudu i zagrijte do vrenja, pa mlakom glazurom prelijte tortu i ostavite je par sati u frižideru.

Kokos torta

POTREBNO JE: 300 ml bjelanaca (8 jaja standardne veličine), 200 gr prah šećera, 1 kašika gustina, 1 kesica vanilin šećera, 1 kašika soka od limuna, malo soli, 100 gr kokosa, 2 slatke pavlake.

PRIPREMA: Bjelanca ne treba da budu iz frižidera, nego na sobnoj temperaturi. Uključite rernu na 150 stepeni. U bjelanca odmah staviti malo soli i par kapi soka od limuna. Mikserom mutite na najvećoj brzini i kada se napravi pjena, dodajte šećer. Kada dobro umutite bjelanca, dodajte gustin i sve polako prebacite u podmazanu tepsiju i stavite u rernu da se peče na manjoj temperaturi, na 100 stepeni. Sušite ih na ovoj temperaturi 30 minuta. Kada je kora gotova, izvadite je i umutite slatku pavlaku dok se ne pretvori i pjenasti šlag. U šlag umutite i preostali kokos. Kada se ohlade kore, presjecite ih na tri dijela. Na tacnu stavite prvu koru i premažite jednom trećinom šlaga, zatim stavite drugu koru i ponovite postupak, a kada stavite treću koru premžite šlagom cijelu tortu i pospite mrvice kokosa odozgo.

Minjon torta

ZA 1. KORU: 5 bjelanaca, 150 g šećera, 200 g mlevenih oraha, 1 kašika brašna.

ZA 2. KORU: 5 bjelanaca, 150 g šećera, 200 g mlevenih pečenih lešnika, 1 kašika brašna.

ZA 3. KORU: 5 bjelanaca, 150 g šećera, 200 g mlevenih badema, 1 kašika brašna.

ZA FIL: 15 žumanaca, 15 kašika šećera, 100 g čokolade, 300 g maslaca.

ZA GLAZURU: 200 g bijele čokolade, 6 kašika ulja.

PRIPREMA: Lješnjake ispecite u rerni, oljuštite i sameljite. Bademe prelijte kipućom vodom, oljuštite i takođe ispecite u rerni, pazeći da ostanu svijetli. Postupak je za sve tri kore isti: pjenasto umutite bjelanca, dodajte šećer i na kraju pažljivo umiješajte orahe/lješnjake/bademe i dodajte kašiku brašna. Sipajte u pleh (veličine oko 20×30 cm) obložen masnim papirom i pecite na 180 stepeni, oko 20 minuta. Za fil na pari kuvajte žumanca i šećer, pa kad se zgusne dodajte čokoladu. Ohlađeni fil izmiješajte sa umućenim maslacem i filujte kore, prvo sa orasima, u sredini sa bademima, a odozgo sa lješnjacima. Premažite tanko filom sa svih strana, pa kad se malo rashladi prelijte čokoladnom glazurom i ostavite u frižider da se dobro stegne, piše zena.blic.rs.

autor;http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.