“Zavrtio“ se snažan ciklon nad Еvropom: Značajan pad temperature!

“Zavrtio“ se snažan ciklon nad Еvropom: Značajan pad temperature!

“Zavrtio“ se snažan ciklon nad Еvropom.

Početak septembra donio je regionu vedro i vrelo vrijeme, uz temperature i do nevjerovatnih 38 stepeni. Tokom jučerašnjeg dana nad zapadnom Еvropom formirao se snažan ciklon, sa centrom iznad Biskajskog zaliva. Upravo zbog ovoga, možemo očekivati značajni pad temperature (17. septembar) gdje bi maksimalna trebalo da iznosi 14 stepeni.

Ovaj ciklon u svom prednjem dijelu i u sklopu južnog strujanja „gura“ vrelu vazdušnu masa sa Balkana preko centralne Еvrope ka Skandinaviji, dok je u zadnjem dijelu sjeverno strujanje donijelo jako zahlađenje i obilne padavine sjeveru Španije i Portugalije.

Ovaj ciklon većem dijelu zapadne Еvrope donosi obilne padavine, a u sklopu njega nestabilnosti su zahvatile i naše područje.

Inače, iako se ciklon svojim centrom nalazi dosta zapadnije od našeg područja, on i te kako utiče na vrijeme u Srbiji u BiH.

Preovladavaju veoma izražena južna strujanja, a iako su temperature malo niže i dalje je veoma toplo.

U BiH će za vikend biti toplo. Nedjelja će donijeti čak 33 stepena, ali već naredne sedmice dolazi do značajnog zahlađenja. Postepeni pad počinje u ponedjeljak, a značajno zahlađenje dolazi 16. septembra (petak). Uz kišu od četvrtka do petka, temperatura će pasti na maksimalnih 14 stepeni koliko se očekuje u subotu. U petak i nedjelju se očekuje maksimalnih 16 stepeni

S obzirom na to da se Srbija nalazi između snažnog ciklona sa zapada i anticiklona sa istoka, izražen je gradijent vazdušnog pritiska, pa će biti vjetrovito.

U košavskom području duvaće jak jugoistočni vjetar, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima od 80 km/h.

Kada je riječ o padavinama, u petak se pljuskovi sa grmljavinom očekuju uglavnom kasnije poslije podne i pred kraj dana i uveče, naročito na jugozapadu i zapadu Srbije, dok će na sjeveroistoku ostati suvo.

Za vikend će biti uglavnom sunčano, ređa pojava pljuskova sa grmljavinom očekuje se na jugozapadu.

U nedjelju će tokom većeg dijela dana biti vedro.

U nedjelju uveče sledi naoblačenje i to će biti uvod u jaču promjenu vremena.

Početkom sljedeće sedmice u Srbiji se očekuje oblačno i svježije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Očekuje se i pad temperature vazduha.

Dakle, iako daleko svojim centrom od Srbije, snažan ciklon sa zapada Еvrope i Atlantika djelovaće na vrijeme u Srbiji narednih dana.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.