Zelenski sprema listu želja za Bajdena

Zelenski sprema listu želja za Bajdena

Zelenski sprema listu želja za Bajdena.

Vladimir Zelenski će od američkog predsjednika Džozefa Bajdena zatražiti formalni poziv za članstvo u NATO-u i obećanje da će SAD nastaviti da šalju oružje Ukrajini, prenosi „Blumberg“.

Očekuje se da će Zelenski predstaviti svoj „plan pobjede“ u sukobu sa Rusijom, koji uključuje i punopravno članstvo Ukrajine u Еvropskoj uniji, tokom sastanka dvojice lidera u Vašingtonu sljedeće nedjelje, navodi portal.

Zelenski do sada nije iznio detalje svog plana, uz tvrdnju da prvo želi da ga predstavi Bajdenu. On svoj plan želi da predstavi i predsjedničkim kandidatima na predstojećim izborima, Kamali Haris i Donaldu Trampu, kao i članovima američkog Kongresa.

„Razgovaraćemo o svim detaljima sa američkim predsjednikom, jer neke tačke zavise od dobre volje i podrške SAD“, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom Еvropske komisije Ursulom fon der Lajen.

On je istakao da se „plan se oslanja na brze odluke naših partnera, koje bi trebalo da budu donijete od oktobra do decembra. Tako nam je potrebno jer mislimo da će tada plan uspjeti“

Zelenski je rekao da bi njegov „plan pobjede“ trebalo da dovede do ranije predstavljenog „plana mira“, koji je ukrajinski lider ranije pokušao da popularizuje – bez većeg uspjeha, uključujući i na „mirovnom samitu“ održanom u Švajcarskoj u junu.

Kako navodi „Blumberg“, sve veći broj zapadnih lidera počinje da razmatra započinjanje pregovora o primirju u rusko-ukrajinskom sukobu, ali je Zelenski ostao nepokolebljiv u svojim maksimalističkim pozicijama

On je počeo sve otvorenije da kritikuje neke od ukrajinskih partnera, za koje smatra da ne rade dovoljno kako bi pomogli njegovoj zemlji.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.