Srpska na potezu: I vanbračni supružnici imaju pravo da naslijede penziju

Srpska na potezu: I vanbračni supružnici imaju pravo da naslijede penziju

I vanbračni supružnici imaju pravo da naslijede penziju.

I vanbračni supružnici u Srpskoj imaju pravo naslijediti penziju od svojih partnera, odlučio je Ustavni sud BiH.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje takvu praksu već primjenjuje, a na potezu je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.

Naime, Ustavni sud BiH je na 148. plenarnoj sjednici, održanoj u četvrtak, zaključio da su Okružni sud u Istočnom Sarajevu i nadležni organi uprave prekršili pravo apelantkinje na zabranu diskriminacije u vezi s pravom na imovinu, kada su odbili njen zahtjev za priznavanje porodične penzije iza umrlog vanbračnog partnera.

“Ustavni sud je podsjetio da je u svojoj praksi već zaključio da razlikovanje bračnih i vanbračnih supružnika u odnosu na pitanje nasljeđivanja nema razumno i objektivno opravdanje”, naveo je Ustavni sud BiH.

Kako dodaju, Ustavni sud je i u ovom predmetu istakao da građani ne mogu snositi štetne posljedice toga što relevantni zakoni nisu harmonizovani kako bi se sprovelo dosljedno opredjeljenje zakonodavca iz Porodičnog zakona Republike Srpske o izjednačavanju bračne i vanbračne zajednice u ostvarivanju imovinskih prava vanbračnih supružnika, uključujući i ostvarivanje prava na porodičnu penziju.

Pravnici kažu da je na ovaj način Ustavni sud BiH zaključio da Srpska mora omogućiti građanima da naslijede penziju svojih vanbračnih supružnika.

Advokatica Tatjana Savić ističe da je odredbama Porodičnog zakona Republike Srpske propisano da je vanbračna zajednica zajednica života žene i muškarca, odnosno vanbračnih partnera između kojih nema bračnih smetnji i koja je trajala najmanje dvije godine ili kraće ako je u njoj rođeno dijete.

Vanbračna zajednica, dodaje Savićeva, izjednačena je sa bračnom zajednicom u pravima i obavezama na međusobno izdržavanje, imovinsko-pravnim odnosima, pod uslovima i na način propisan ovim zakonom.

“Zakonom o nasljeđivanju je propisano da se vanbračno srodstvo izjednačava sa bračnim, ali ne spominje izričito vanbračne partnere. Porodični zakon RS je donesen 2023. godine i očigledno je da odredbe Zakona o nasljeđivanju koji je iz 2009. sa posljednjim izmjenama i dopunama iz 2019. nisu usklađene sa odredbama Porodičnog zakona koji je donesen kasnije”, ističe Savićeva za “Nezavisne novine”.

U Fondu PIO RS kažu da pravo na penziju supružniku iz vanbračne zajednice priznaju pod uslovima iz člana 71. i 72. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ako mu je pravosnažnom sudskom presudom dosuđeno pravo na izdržavanje.

“Dakle, pored uslova za ostvarivanje prava na porodičnu penziju, koji su propisani navedenim zakonskim odredbama, za supružnika iz vanbračne zajednice je potrebno da bude ispunjen uslov u pogledu postojanja pravosnažne sudske presude o izdržavanju”, kažu iz Fonda PIO RS za “Nezavisne novine”.

Ističu da im konkretna odluka Ustavnog suda BiH nije dostavljena, te su o njoj upoznati na osnovu saopštenja Ustavnog suda o razmatranim odlukama, tako da se shodno tome ne mogu izjasniti o konkretnom slučaju.

“Naime, predmetna odluka Ustavnog suda BiH biće objavljena u ‘Službenom listu BiH’ i dostavljena Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, koji će po istoj postupati i donijeti novu presudu, po kojoj će postupiti Fond PIO”, kažu iz Fonda PIO RS.

Komentarišući spomenutu odluku Ustavnog suda BiH, iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje su za “Nezavisne novine” rekli da je to već definisano izmjenama i dopunama Zakona o MIO/PIO, kojim su vanbračni partneri uvedeni u zakon, odnosno omogućeno im je ostvarivanje prava.

U ovom zakonu, kako su pojasnili, iza riječi supružnik dodate su riječi “i izvanbračni partner”, a kojim se smatra lice koje je definisano Porodičnim zakonom FBiH, a koje je svoj status utvrdilo u odgovarajućem sudskom postupku.

autor:http://bl-portal.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.