Izrael napao i Jemen – Na meti HUTI!

Izrael napao i Jemen – Na meti HUTI!

Izrael je danas pokrenuo napade na ciljeve Huta u Jemenu, nakon što su militanti iz njihovih redova ispalili rakete na Izrael tokom protekla dva dana.

To je najnovija razmjena vatre na još jednom frontu u regionalnom konfliktu, prenosi Rojters.

Izraelska vojska saopštila je da su na desetine aviona napale elektrane i luku u Ras Isi i Hodeidi. Usljed ovih udara došlo je do nestanka struje u najvećem delu Hodeide, naveli su lokalni stanovnici.

U saopštenju IDF se navodi da su Huti tokom protekle godine djelovali pod vođstvom i uz finansiranje Irana, a u saradnji sa iračkim milicijama kako bi napali Izrael, ugrozili regionalnu bezbjednost, i ometali globalnu slobodu plovidbe.

Jemenski pokret Huti je u više navrata lansirao rakete i dronove prema Izraelu u znak solidarnosti sa Palestincima nakon početka rata u Gazi u oktobru prošle godine, prenosi Tanjug.

U svom najnovijem napadu, Huti su naveli da su u subotu lansirali balističku raketu prema međunarodnom aerodromu Ben Gurion kod Tel Aviva, a za koju je Izrael saopštio da je presretnuta.

Izrael je i u petak presreo još jednu raketu Huta.

Pokret Huta izrazio je prethodno žaljenje zbog pogibije vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, svog saveznika u okviru alijanse koju podržava Iran u borbi protiv Izraela.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.