Postoji samo jedan način da se BiH produži rok trajanja

Postoji samo jedan način da se BiH produži rok trajanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je samo jedan način da se BiH produži rok trajanja, a to je da se domaći legalno izabrani predstavnici dogovore, jer šta god radili stranci neće uspjeti.

„Ništa što su do sada uradili nije bilo dobro, i ništa što se pokušava nametnuti ne može i neće opstati, pa tako ni BiH koju priželjkuju“, istakao je Dodik za Srnu.

On je poručio da o BiH mogu odlučivati jedino izabrani domaći predstavnici u institucijama u skladu sa Ustavom i donesenim zakonima, a ne nametnutim.

Na pitanje Srne da prokomentariše da je Evropska unija primila k znanju namjeru Kristijana Šmita da dostavi podneske Evropskom sudu za ljudska prava u predmetu „Slaven Kovačević“, Dodik je odgovorio da “ustaljena praksa Bošnjaka da zagovaraju strane intervencije sve ove godine nije ih opametila, naprotiv, dovela ih je do toga da se sad hvataju za glavu jer bi taj lažnjak Šmit mogao da priča nešto što njima ne ide na ruku”.

„Naš stav je isti od početka – Šmit nema nikakav legitimitet, lažno se predstavlja i mora da ode. On je najveća prijetnja BiH i svojim nelegalnim radnjama, za koje je dobio podršku Amerike i Britanije, izazvao je krizu u BiH sa nesagledvim posljedicama i igrokaz u kome svako pokušava nešto da ušićari i nekoga da prevari, što je neodrživo iz jednostavnog razloga zato što sve više urušava BiH. Ako nastave ovako od BiH neće ostati ništa, a posebno ne unitarna BiH koju oni žele da naprave“, istakao je Dodik.

On je ukazao u izjavi za Srnu da je Republika Srpska ojačala svoju autonomiju i sačuvala sve mehanizme koji garantuju njena prava.

„Nama odgovara ovo njihovo stalno prepucavanje i izazivanje krize i podjela u BiH, jer to pokazuje da se već dešava mirni razlaz o kojem mi stalno govorimo. Ono što je najzanimljivije u svemu tome je što će upravo oni koji se zalažu za održivost BiH uraditi taj dio posla za nas“, naglasio je predsjednik Republike.

Upitan da prokomentariše zajedničku izjavu predsjedavajućeg delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Saše Magazinovića i člana delegacije Sabine Ćudić da će nakon UN-a takozvanu rezoluciju o Srebrenici podržati i Savjet Evrope, te da su prethodnih mjeseci, kako kažu, u tišini radili na tekstu „rezolucije o BiH“ koji će „autentično i objektivno prikazati realnost BiH“, Dodik je rekao da je zaista mislio da ga “bosanski muslimani više nemaju čime iznenaditi, ali da se, opet, prevario”, prenosi Srna.

„Izjave poslanika iz zajedničkih insitucija da su opet u tajnosti nekoga ganjali po hodnicima kako bi još držali tu priču o rezoluciji vrhunac je njihovih podvala i pokazatelj promašenosti njihovih politika u kojima promovišu samo mržnju prema Srbima. Gori od njih su samo njihove udvorice, čija imena dobro služe jer mogu da se gledaju i ovako i onako, jer nisu bošnjačka. Taj njihov dekor koji su gurali gdje god su stigli da bi preglasavali legitimne Srbe i Hrvate srušio je BiH“, naglasio je Dodik.

On je rekao da im “očito nije dovoljno što je veći dio svijeta rekao šta misli o njihovom projektu izgradnje nepostojeće države kroz srebrenički narativ i pokušaje da Srbima prišiju etiketu genocidnog naroda, pa su nastavili da i dalje plasiraju svoju promašenu politiku kroz tijela i organe u EU”.

„Koliko su jadni pokazuje i to da sami priznaju da to rade tajno i da ne postoji saglasnost u BiH za bilo šta što rade, pa su odlučili još da se pohvale time. Tačno ih treba pustiti da svaki dan svojim djelima pokažu koliko je BiH neodrživa. Sve što rade je isključivo protiv BiH, a za dobro Republike Srpske, jer sve rade u našu korist“, konstatovao je Dodik.

On je poručio da nikakve rezolucije neće izmijeniti realnost i istinu u BiH, “koliko god se oni upinjali i javno i tajno”.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.