Osnovni sud se oglasio o pravnom skandalu: Simiću određene mjere zabrane

Osnovni sud se oglasio o pravnom skandalu: Simiću određene mjere zabrane

Osnovni sud se oglasio o pravnom skandalu.

Osnovni sud u Banjaluci oglasio se o skandalu koji potresao pravosuđe Republike Srpske, a čiji je ishod puštanje na slobodu Marka Simića (30) koji je uhapšen u akciji ”Nišan 3” sa 5,5 kilograma marihuane.

Kako navode Simiću su, umjesto pritvora, određene mjere zabrane napuštanja boravišta, oduzimanja dokumenata i obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici na svaka tri dana.

”Postupajući po prijedlogu za određivanje pritvora sudija za prethodni postupak ovog suda zakazao je ročište za izjašnjenje osumnjičenog o prijedlogu za određivanje pritvora. Na ročište nije pristupio branilac postavljen po službenoj dužnosti, koji je obavijestio sud da ne može prihvatiti obavezu pružanja odbrane branioca postavljenog po službenoj dužnosti zbog Odluke o organizovanju protesta sa obustavom rada advokata donesene od strane Skupštine Advokatske komore Republike Srpske na sjednici održanoj dana 24. aprila 2024. godine”, navodi se u saopštenju suda.

Budući da je Zakonom propisana obavezna odbrana osumnjičenom prilikom izjašnjenja o prijedlogu za određivanje pritvora, tako sud nije imao procesne pretpostavke da o istom odlučuje.

”Nakon te konstatacije suda, postupajući tužilac je predložio da se izreknu mjere zabrane. Razmatrajući taj prijedlog sud je našao da je prijedlog osnovan, te izrekao mjere zabrane napuštanja boravišta, uz privremeno oduzimanje pasoša i zabranu izdavanja novih putnih isprava, te zabrane korištenja putnih isprava i lične karte za prelazak državne granice, te se uspostavlja obaveza za osumnjičenog M. S. svaka tri dana javlja Policijskoj stanici Banjaluka – Centar”, navodi se u saopštenju suda.

Dodaju da se mjere zabrane primjenjuju dok za to postoji potreba, te da je osumnjičeni upozoren da mu se u slučaju kršenja mjera zabrana može odrediti pritvor (ne navodeći kako bi to bilo moguće, ako nema branioca po službenoj dužnosti, op.a.).

”Skrećemo pažnju da u ovoj fazi krivičnog postupka tužilačkom istragom rukovodi isključivo tužilac, pa je on jedini ovlašten da odluči koje se informacije mogu predočiti javnosti, a da to neće naškoditi istrazi. Zbog toga sudija za prethodni postupak neće davati informacije o radnjama koje je preduzeo u toku istrage po zahtjevu tužioca”, navode u sudu.

Iako tužilaštvo nije tražilo isključenje javnosti, sud novinarima nije dozvolio da prisustvuju ročištu za pritvor, niti im je dozvolio da pristupe u sudnicu kako bi im se saopštila odluka o isključivanju javnosti. U saopštenju sud je za tu situaciju ponudio nemušto objašnjenje u kojem se poziva na članove zakona koji se odnose na snimanje u sudnici, iako nijedna novinska kuća snimanje nije tražila…

”Prema odredbi člana 256. stav 3. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, u sudnici je zabranjeno filmsko i televizijsko snimanje, ali da isto predsjednik suda može izuzetno dozvoliti na glavnom pretresu. Ako je snimanje dozvoljeno sudija odnosno predsjednik vijeća može na glavnom pretresu, iz opravdanih razloga, odlučiti da se pojedini dijelovi glavnog pretresa ne snimaju. Međutim, postupajući sudija je u konkretnom predmetu isključio javnost zbog zaštite integriteta istrage i daljeg vođenja krivičnog postupka”, saopštio je Osnovni sud u Banjaluci.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.