Dodik sa Sijartom: Mađarska je naš stabilan partner

Dodik sa Sijartom: Mađarska je naš stabilan partner

Mađarska je naš stabilan partner.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom u Banjaluci.

Dodik je poručio da je Sijarto veliki prijatelj Republike Srpske.

„Ovo je trenutak kada nastavljamo da razgovaramo o našim ranijim dogovorima. Trenutak kada potvrđujemo da smo opredijeljeni da završimo ono što smo dogovorili. Danas smo dogovorili kako ćemo operativno postaviti neka pitanja. Kada se sretnemo, razgovaramo o izazovima i mogućnostima, a i danas je bilo tako. Danas smo pričali o tome da želimo da mađarski program podrške poljoprivredi i malim preduzećima proširimo i na opštine u FBiH u kojima oni žele. To ćemo uz odobrenje ministra, kroz konkurs koji ćemo objaviti i uključiti“, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske istakao je i da danas svjedočimo važnom potpisivanju protokola između ministarstva energetike Mađarske i Republike Srpske.

„Pažljivo izučavamo sve mogućnosti kako bi se naša saradnja odvijala u oblasti energetike i ona tri projekta koje je Njemačka napustila tvrdeći da nam žele nanijeti štetu, sa strane Mađarske se sve pažljivo prati i naći ćemo način kako ćemo ih realizovati. U svemu je važno da je postignut visok stepen povjerenja i podrške. Dijelimo značajne poglede na situaciju u regionu i Еvropi. Podržavamo mađarsku Vladu da se brine i gradi Mađarsku na način kako to Mađarska želi. To i nama odgovara jer smatramo da izabrani predstavnici naroda to najbolje znaju i mogu da učine“.

Dodik se zahvalio Sijartu na upornoj podršci principima koji podrazumijevaju mir na ovom prostoru, saradnju, podršku koja podrazumijeva ne samo Republiku Srpsku nego i FBiH.

„U ovom trenutku mi iz Republike Srpske pokazujemo više entuzijazma za ove projekte i zato sarađujemo na ovim pitanjima. Naša saradnja nije usmjerena na tome da se drugi isključe ili da se nekom napravi štetu. Odgovoran pristup koji nas dovodi do toga da iza sebe ostavljamo rezultate. Mađarska je danas naš stabilan partner i želimo da održimo najveći stepen naših odnosa. Sve naše razvojne planove prilagođavaćemo sa mogućim angažmanom mađarskih privrednika i drugih privrednika na ovim prostorima. Učinićemo da neometano pristup svim važnim projektima koje treba da realizujemo. Tako to rade prijatelji“, kaže Dodik.

On ističe da razumije da Mađarska ima interese kao i mi sami, ali ako ima prijateljski odnos, onda će uvažavati i jedne i druge interese, a ne praviti projekte na nečiju štetu.

„Upravo takav pristup nama najviše odgovara. Važno je što je ministar ovdje sa svojim saradnicima, ponosan sam na našu saradnju, zahvalan premijeru Orbanu. Pričali smo o ЕU putu, ali mislimo da mora da se poštuje ustavni poredak u BiH. Ne može više da se skrnavi, projekti koji su ipli mimo Ustava, a tražili ЕU put ne mogu imati više pokriće. Informisali smo ministra“, rekao je Dodik.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.