Sjeverna Koreja poslala balone sa smećem u Južnu Koreju

Sjeverna Koreja poslala balone sa smećem u Južnu Koreju

Sjeverna Koreja poslala balone sa smećem u Južnu Koreju.

Sjeverna Koreja poslala je danas vazdušnim putem oko 100 balona sa smećem u Južnu Koreju, u drugom uzastopnom danu takve provokacije, saopšteno je iz južnokorejske vojske.

Kako je javila agencija Jonhap, zajednički načelnik štabova je saopštio da je otkriveno oko 60 tovara smeća koji su padali oko dijelova Seula i Đeongi provincije, nakon najnovijeg lansiranja koje je počelo rano jutros.

Kako je saopšteno, tovari se sastoje od kućnog smeća – papira, plastičnih kesa i flaša, dok nisu otkrivene opasne supstance.

Od kraja maja, Sjeverna Koreja je poslala više od 5.000 balona preko granice prema Južnoj Koreji.

U svom prethodnom lansiranju Sjeverna Koreja je u ponedjeljak poslala oko 120 balona sa smećem.

„Oštro ćemo odgovoriti, ne samo na mjestu porijekla kampanje, već i snagama podrške i komandovanja, smatramo da je Sjeverna Koreja prešla granicu u vezi provokacija sa balonima za smeće“, rekao je ministar odbrane Kim Jong Hjun poslanicima tokom obraćanja na sjednici parlamenta.

On se izvinio narodu zbog sve veće neprijatnosti koje izazivaju baloni iz Sjeverne Koreje, navodeći da će vojska razmotriti koji je najbolji odgovor, imajući u vidu prije svega bezbjednost stanovništva.

Pozvao je parlament da usvoji rezoluciju koja osuđuje kampanju balona za smeće, i najavio „stroge“ vojne mjere ako kampanja Sjeverne Koreje sa balonima za smeće nanese ozbiljnu štetu južnokorejskom narodu.

Kao odgovor na lansiranje balona, vojska Južne Koreje je imala svakodnevne anti-sjevernokorejske propagandne emisije koje su emitovane preko razglasa duž granice od 21. jula, ali se uzdržala od direktnog obaranja balona, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbjednost.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.