Helez dronove kupio u Kini a predstavio ih kao domaći proizvod

Helez dronove kupio u Kini a predstavio ih kao domaći proizvod

Helez dronove kupio u Kini a predstavio ih kao domaći proizvod.
Nedavno predstavljeni dronovi na Zeničkom privrednom sajmu (ZEPS) koje su prikazali kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo su zapravo uvezeni iz Kine i nemaju nikakve veze sa BiH.
Javnost u Bosni i Hercegovini je dočekala vijest o serijskoj domaćoj proizvodnji dronova sa općim odobravanjem i oduševljenjem. S druge strane stručna javnost je od početaka razvoja bila skeptična prema ovom programu razvoja.

Međutim, dron koji je predstavljen nije proizveden u Bosni i Hercegovini što mijenja sve u odnosu na tvrdnje koje je javnost dobila. Naime, dron sa fiksnim krilima, kojeg je Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, predstavio kao „Tayan-1“ je zapravo kineski dron kupljen od kompanije Hong Kong Jinzhuo Industry Limited.

Dron predstavljen na ZEPS-u kao „Tayan-1“ je ustvari dron kineske kompanije iz porodice dronova Loong. Nakon što smo kontaktirali kompaniju, dobili smo potvrdu da se radi o tom tipu drona. Pored potvrde da se radi o tom tipu drona, kompanija nam je ponudila da kupimo isti, što ukazuje jednostavnost nabavke ovog drona.

Kineska kompanija proizvodi i prodaje ove dronove u različitim izvedbama, od izviđačkih do borbenih. Pored dronova s fikisnim krilima kompanija nudi i multikoptere.

Kontaktirali smo i Asima Hadžića, direktora Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, koji nam je objasnio kako je došlo do greške u predstavljanju drona.

„Dronovi (dva) su kupljeni u Turskoj i u BiH su dovezeni i sklopljeni. Trebali su poslužiti kao prikaz da ćemo i mi uskoro ući u proizvodnju dronova“, pojasnio je Hadžić.

Ono što dodatno potvrđuje da se radi o dronovima kineske kompanije ukazuju i opisi ministra Heleza, koji je u više navrata pominjao „platforme za granatice“.

Kompanija koja prodaje i proizvodi dronove Loong u svom asortimanu prodaje opremu za nošenje i otpuštanje minobacačkih mina, baš onakve o kakvim je govorio ministar Helez.

Pokušali smo nekoliko puta kontaktirati ministra odbrane BiH Zukana Heleza, ali nije odgovarao na naše poruke i pozive. Ono što je sigurno jeste da ovi dronovi odavno imaju serijsku proizvodnju, ali u Narodnoj Republici Kini.

Helez nikada nije prezentovao javnosti gdje su dronovi koje je davno najavio, gdje se proizvode u BiH, s kojim firmama i državama su potpisani ugovori o izvozu. O svemu tome smo više puta pisali da nije utemeljeno, no Helez nije odustajao od svoje priče u javnosti. Iako je najavljivao da će medije koji se njemu dopadaju povesti da im pokaže dronove, ni to se nije dogodilo.

autor.http://klix.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.