Krnji Ustvani sud poništio Pravilnik koji nije na snazi

Krnji Ustvani sud poništio Pravilnik koji nije na snazi

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske oglasilo se nakon odluke Ustavnog suda koji je privremeno obustavio primjenu Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske i Priloga za predmet istorije za IX razred osnovne škole koji se odnosni Odbrambeno-otadžbinski rat.

„U vezi sa podnesenim zahtjevom za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti člana 16. stav 1. tačka 4. Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske (‘Službeni glasnik Republike Srpske’, broj: 74/23) koje je podnijelo 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Ustavnom sudu BiH, navodeći da postoje diskriminatorni elementi u članu 16. stav 1. tačka 4. navedenog Pravilnika, čime je povrijeđen član VI/3 Ustava BiH, a u vezi sa zakazivanjem vanredne plenarne sjednice krnjeg Ustavnog suda BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture ističe da je u vrijeme podnošenja navedenog zahtjeva, koji je zaprimljen 25. 9. 2024. godine, na snazi  bio  Pravilnik o Nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje (‘Službeni glasnik Republike Srpske’, broj: 77/24)“, naveli su u saopštenju Ministarstva.

Kako su dalje dodali, donošenjem navedenog pravilnika prestao je da važi Pravilnik o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 74/23), na koji se pozivaju podnosioci zahtjeva, te shodno tome, dodaju, Sud treba da donese odluku kojom obustavlja postupak o zahtjevu kada je u toku postupka osporeni opšti akt prestao da važi, kako je propisano članom 63. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik Republike Srpske’, broj: 22/14 i 57/14).

„Takođe, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ističe da Ustavni sud BiH, zanemarujući rok od trideset dana koji je ostavljen za izjašnjenje Ministarstvu prosvjete i kulture jasno pokazao namjeru donošenja odluka koje nemaju nikakve veze sa pravom i čija je jedina namjera donošenje još jedne u nizu odluka na štetu Republike Srpske“, navedeno je u saopštenju.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.