DEMOS ostaje uz SNSD u Banjaluci! Ko će formirati većinu?

DEMOS ostaje uz SNSD u Banjaluci! Ko će formirati većinu?

DЕMOS ipak ostaje privržen koaliciji sa SNSD-om u banjalučkoj skupštini. Izjavio je to lider te stranke, a nakon oštre poruke lidera SNSD-a da svim koalicionim partnerima daje na volju da li žele sa Draškom Stanivukovićem i PDP-om i tako preuzmu svu odgovornost za stanje u gradu.

„Mislim da je u Banjaluci zrela situacija da većinu formira ova grupacija koja čini vlast i na nivou Republike Srpske. Sve drugo bi bilo eksperimentisanje“, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik DЕMOS-a.

Ne kažu u DЕMOS-u da li je eksperimentisanje to što su im pojedini članovi i ranije javno podržavali Stanivukovića. Prvi čovjek banjalučkog odbora i dalje prebacuje krivicu na SNSD.

„Ja želim da napomenem da smo mi više puta tražili sastanak o kandidatu za gradonačelnika, gdje nam je odgovoreno da mi nećemo preći cenzus i da nemamo šta da tražimo. Ja želim da se ta saradnja nastavi“, rekao je Boran Bosančić, predsjednik GO DЕMOS-a Banjaluka.

Prije nekoliko dana SNSD je računao samo na Selakove socijaliste i Sašu Čudića. Đokićevi socijalisti su kasnije rekli da ne žele sa PDP-om. Iz Stevandićeve Ujedinjena Srpska ni danas ne odgovaraju na naša pitanja s kim žele u narednom mandatu. Međutim, Stanivuković ne može da računa ni na drugi dio opozicije koji čine Narodni Front i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

„Mi nikad nismo trgovali nikad nismo nikog podržavali za neki sitni politički interes, tako će biti i ovoga puta, naš odbornik Igor Mandić će biti opozicionar. Neće podržati niti Draška Stanivukovića niti SNSD“, rekao je Nebojša Vukanović, Lista za pravdu i red.

PDP nema kapacitet za čvrstu koaliciju, smatra novinar Aleksandar Stojanović. Isto tako vjeruje da ono što se desi u Banjaluci neće uticati na koaliciju na republičkom nivou.

„Po meni ovo je najpametnije što je SNSD mogao da uradi. Prosto da više ne dijele odgovornost za neuspjehe, jer svi uspjesi nisu pripisivani njima, samo neuspjesi. Što se tiče PDP-a Da li će formirati većinu to je jako teško reći“, rekao je Aleksandar Stojanović, izvršni urednik portala Banjaluka.net.

Uzburkalo se i u SNSD-u, i to nakon Dodikove najave da će u gradsku skupštinu ići oni koje izabere stranka, bez obzira na rezultat na izborima. Pojedini članovi stranke komentarisali su izjavu Vlade Đajića o njegovom ostanku na čelu gradskog odbora.

„To nikada nije dobro za stranku, to smo mogli svjedočiti u PDP-u SDS-u i svakoj stranci kada su se sukobi počeli voditi u javnosti. Ipak mislim da će SNSD kao najjača stranka to riješiti, da će zaustaviti to“, dodao je Stojanović.

Kako stvari sada stoje, sjednice banjalučke skupštine će i dalje biti u najmanju ruku zanimljive. A moguće je da u ovom mandatu većine uopšte ne bude, pa će odbornici o tome kako će glasati odlučivati od tačke do tačke dnevnog reda.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.