Ekvator sve bliže stečaju – Pada li jedan od najvećih banjalučkih biznismena

Ekvator sve bliže stečaju – Pada li jedan od najvećih banjalučkih biznismena

Privremeni stečajni upravnik u kompaniji „Ekvator“ iz Banjaluke Saša Zubović predložio je na ročištu u Okružnom privrednom sudu da se u ovom preduzeću otvori stečaj jer su za to ispunjeni zakonski uslovi.

Ročište je održano četiri mjeseca nakon što je Zubović imenovan od suda kao privremeni stečajni upravnik.

Prijedlog je u martu podnijelo preduzeće „Standard Prva“ iz Bijeljine iza kojeg stoji advokat Miloš Stevanović, a koji je od Investiciono – razvojne banke Republike Srpske otkupio potraživanja „Ekvatora“, odnosno dug koji vlasnik preduzeća Đorđe Davidović nije vratio.

Prema izvještaju o poslovanju, čije je najzanimljivije dijelove Zubović iznio u sudnici, „Ekvator“ i njegov vlasnik Đorđe Davidović dužni su najmanje 25 miliona maraka po raznim osnovama.

„Ekvator“ dobavljačima duguje sedam miliona KM, preko 600.000 KM za PDV, a oko 500.000 KM potražuju radnici koji su mahom napustili Davidovića.

Od imovine u vlasništvu ima zemljište u naselju Novi Borik, deset vozila, tri petine hotela Slavija i preduzeće „Fabrika vode“.

Računi su u blokirani od juna 2020. godine, sa čime je ispunjen jedan od osnovnih uslova za otvaranje stečaja.

Procjena Zubovića je da bi unovčenje imovine pokrilo troškove vođenja stečaja.

„Platežna nesposobnost je davno nastupila. Preduzeće ne posluje, niti može da nastavi poslovanje. Račun u banci je blokiran četiri godine bez prekida, a ukupan iznos blokada je 27 miliona maraka. Zaposlenih radnika nema zbog čega predlažem da se pokrene stečaj“, rekao je Zubović.

Davidović kupovinom vremena pokušava da spriječi stečaj

Sa druge strane, Davidović je pokušao da preduzeće od stečaja spasi taktikom koja mu najbolje prolazi u posljednjih nekoliko godina, a to je kupovina vremena.

Tako je on juče, sat vremena prije nego što će se u sudu završiti radno vrijeme poslao zahtjev kojim traži da se odluka o stečaju prolongira za 60 dana. Naime, kako je u tom zahtjevu naveo, toliko mu treba da plati sve obaveze sa kamatom jer je u međuvremenu došlo do pozitivnih pomaka u njegovom poslovanju.

„Strani investitori se ovdje plaše investirati zbog sankcija pod kojim se našlo rukovodstvo Republike Srpske, ali ja sam pronašao domaće investitore koji su izrazili volju da ulažu. Nisam nikada bio špekulant, obećavam da ću sve obaveze izmiriti i molim sud da mi ostavi dodatno vrijeme. Teška su vremena za poslovanje“, kazao je danas on na sudu.

Tražio je od predstečajnog upravnika da napravi detaljnu procjenu imovine, koja je, kako tvrdi, čak deset puta veća od obaveza, zbog čega se protivi stečaju.

Takođe, tvrdi on, sa brojnim povjeriocima je sklopio sporazum pa se uskoro može očekivati i deblokada računa.

Pojedine ideje koje je Davidović pokušao da sprovede u djelo na današnjem ročištu pokazuju njegovo elementarno nepoznavanje propisa.

Naime, kao jednog od dužnika kojem duguje novac i sa kojim je zaključio sporazum on je naveo Nebojšu Malinića a koji se u sudu pojavio kao predstavnik javnosti.

Davidović ga je pozvao da potvrdi sporazum, što je sudija odmah osujetio.

Davidović je nevješto pokušao i da ospori svoj dug za porez, tako što je sudu predočio rješenje Uprave za indirektno oporezivanje BiH o povratu viška uplaćenih poreza. Sudija Vibor Vučić mu je skrenuo pažnju da to nije dokaz da ne postoje obaveze, jer je riječ o rješenju, a ne o potvrdi.

Bez obzira na nova Davidovićeva obećanja u „Standard Prvoj“ nisu pokazali da mu previše vjeruju, pa su ostali kod svog zahtjeva za stečaj.

Sudija Vučić je kazao da će odluku donijeti u zakonskom roku, a dvije strane je podsjetio da eventualni dogovor mogu postići sve do donošenja konačne odluke.

„Zakon dopušta da predlagač povuče svoj prijedlog sve do momenta donošenja odluke suda o otvaranju stečajnog postupka“, rekao je on.

Podsjećamo sud je 6. juna ove godine pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje stečaja i imenovao Sašu Zubovića za privremenog stečajnog upravnika.

Davidović je pokušao to rješenje da ospori, ali je Viši privredni sud njegovu žalbu odbio. Takođe, kako saznajemo, na sve načine se trudio da ovaj postupak uspori i oteža.

Ovaj proces sa velikom pažnjom prati i na stotine prevarenih kupaca kojima je „Ekvator“ uzeo novac za stanove u naselju Novi Borik, a koje nije izgradio.

Preciznije, jedan objekat nije završio, a drugi nikada nije ni počeo, odnosno izgrađeni su samo temelji.

Prijavljen je za više krivičnih dijela, a po osnovu kojih Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci vodi istragu, prenosi capital.ba.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.