Povećan broj saobraćajniih nesreća

Povećan broj saobraćajniih nesreća

Na putevima Republike Srpske u devet mjeseci ove godine evidentirano je za oko pet odsto više saobraćajki nego u istom periodu prošle, ali je, na sreću, manje poginulih, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova MUP-a Republike Srpske.

Kako dodaju, u periodu januar – septembar evidentirano je 8.150 saobraćajnih nezgoda, a 70 lica je poginulo, što je za 10 lica manje nego u istom periodu lani.

„Zbog počinjenih prekršaja iz saobraćaja je isključen 15.581 vozač, što je za osam odsto manje. Najviše vozača, odnosno oko 83 odsto, isključeno je zbog vožnje pod dejstvom alkohola“, ističu iz MUP-a.

U odnosu na isti period 2023. godine, smanjen je broj isključenih pijanih vozača za oko devet odsto, a u porastu je broj isključenih vozača pod dejstvom opijata za 72,7 odsto – isključeno je 209 vozača.

Iz saobraćaja je isključeno 3.291 vozilo, što je više za 14,3 odsto u odnosu na isti period lani.

„Najviše vozila, 35 odsto, isključeno je zbog tehničke neispravnosti vozila. Broj takvih vozila je u porastu za oko 20 odsto“, kazali su iz MUP-a.

Prema podacima, za oko osam odsto je veći broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učesnici bili nepoznati, odnosno 658 nezgoda. Od tog broja 31 saobraćajna nezgoda je sa lakše povrijeđenim licima i 621 u kojima je pričinjena samo materijalna šteta.

„U cilju unapređenja stanja bezbjednosti saobraćaja te postizanja prevencije i sprečavanja prekršaja koji imaju oblik težih posljedica, policija Srpske u prvih šest mjeseci ove godine privremeno je oduzela 53 vozila od lica koja su višestruki povratnici u činjenju prekršaja. Jedan od rekordera je lice iz Prijedora kojem je policija privremeno oduzela vozilo zbog prekršaja u saobraćaju, a za kojeg je uvidom u Registar novčanih kazni utvrđeno da duguje čak 53.400 KM“, navode iz MUP-a.

Prošle godine službenici MUP-a su po tom osnovu privremeno oduzeli 152 vozila od višestrukih izvršilaca prekršaja.

Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, za „Nezavisne novine“ kaže da je pozitivno to što je manji broj smrtnih ishoda nego prethodnih godina.

„Na nezgode utiču razni faktori, a najvažniji među njima je brzina kretanja vozila. Pri manjim brzinama posljedice su manje. Takođe, značajnu ulogu igraju zaštitni sistemi poput sigurnosnih pojaseva. Kada se pojasevi koriste, povrede su blaže, a rizik manji“, kazao je Radović.

Kako je rekao, osim brzine i zaštitnih sistema bitno je i stanje vozila.

„U novijim vozilima putnici i vozači su sigurniji nego u starijim, koja su zbog istrošenosti materijala i lošijeg stanja karoserije manje sigurna. Starija vozila su sklonija oštećenjima, a u njima češće stradaju i putnici i vozači“, kazao je Radović.

Kako je dodao, naš vozni park je, nažalost, stariji nego u zapadnim zemljama, a to se odnosi i na Srbiju i Crnu Goru.

„Procenat vozila koja ne prolaze tehnički pregled raste, a starija vozila mogu biti uzročnici većeg broja saobraćajnih nesreća. Ipak, uzroci nezgoda više ovise o vozačima nego o vozilima. Novija vozila imaju niz sistema pomoći vozaču, poput senzora za parkiranje i trake, koji smanjuju mogućnost greške. Međutim, veća je vjerovatnoća da starija vozila sudjeluju u težim nesrećama nego novija“, kazao je Radović.

autor: nezavsine.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.