Posljednji trenutci lidera Hamasa – Ranjen, pokušao štapom oboriti dron

Posljednji trenutci lidera Hamasa – Ranjen, pokušao štapom oboriti dron

Izrael je saopštio je kako je u Rafi u Pojasu Gaze ubijen Jahja Sinvar, prvi čovjek Hamasa.

Izraelci tvrde kako su meta napada bila trojica militanata te da nisu znali kako je među njima i Sinvar.

Kontraadmiral Daniel Hagari, portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kazao je kako su izraelski vojnici uočili trojicu terorista koji trče od kuće do kuće u području Tal Еl Sultan u Rafi.

Pokazao je i video koji prikazuje Sinvara dok mu se približava dron. Sinvar je na videu maskiran i ima povredu ruke. Sjedi u naslonjaču i baca nešto što izgleda kao štap prema dronu, prije nego što video završi.

Društvenim mrežama su se proširile fotografije koje prikazuju mrtvo Sinvarovo tijelo. Na njima se može vid‌jeti kako Sinvar leži mrtav u ruševinama uništene zgrade. Ima rupu na lobanji.

Sinar, glavni arhitekta napada na Izrael 7. oktobra 2023. koji je pokrenuo rat u Gazi, imenovan je vođom Hamasa nakon atentata na tadašnjeg vođu Ismaila Haniju u Teheranu u avgustu. Nije viđen u javnosti od masakra 7. oktobra pretpostavljalo se da se skriva u velikoj mreži tunela koju su islamistički teroristi iskopali ispod Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je zlo „pretrpjelo težak udarac“, ali je upozorio da zadatak Izraela „nije dovršen“.

„Danas je zlo pretrpjelo težak udarac, ali zadatak koji je pred nama još nije dovršen“, naveo je.

Obraćajući se porodicama taoca, kazao je da je ovo „važan trenutak u ratu“.

Imao je i poruku za stanovnike Gaze.

„Sinvar vam je uništio život. Rekao vam je da je lav, ali u stvarnosti se skrivao u mračnoj jazbini – i ubijen je kad je u panici bježao od naših vojnika“, dodao je.

autor:agencije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.