Berlin rekao NE Kijevu

Berlin rekao NE Kijevu

Berlin ostaje drugi najveći dobavljač oružja Ukrajini poslije SAD, ali neće dati Kijevu krstareće rakete dugog dometa „taurus“, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc.

Njemačka ostaje najveći pristalica Ukrajine u Еvropi. Međutim, mi imamo punu odgovornost da osiguramo da rat između Rusije i Ukrajine ne eskalira u rat između Rusije i NATO. To ostaje moja odgovornost – istakao je Šolc na brifingu poslije prvog dana samita ЕU u Briselu.

Prema njegovim riječima, nemački građani mogu da budu sigurni da će šef vlade preduzeti odgovorne i oprezne korake.

– Dao sam jasne izjave o raketama `taurus`, koje se ne mogu promijeniti. Smatram da takva isporuka nije dobra stvar – istakao je Šolc.

Berlin je do sada izdvojio oko 28 milijardi evra vojne pomoći Kijevu i u budućim obavezama. Njemačka planira da pruži vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od četiri milijarde evra 2025.

Zelenski je 16. oktobra predstavio svoj plan za rješavanje sukoba sa Rusijom.

Prema tom planu, Kijev mora odmah bude pozvan da se pridruži NATO, da mu se pruži veća vojna pomoć, da gađa ciljeve unutar Rusije dalekometnim oružjem i da bude u mogućnosti da koristi evropsku protivvazdušnu odbranu za zaštitu teritorije.Plan, takođe, poziva na stvaranje “nenuklearnog paketa strateškog odvraćanja” u Ukrajini i postkonfliktnu rekonstrukciju zemlje uz pomoć zapadnih zemalja. Plan ima i određene povjerljive tajne anekse, koji su predstavljeni samo članicama NATO koje imaju značajne vojne kapacitete.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kritikovala je ideje Zelenskog kao skup besmislenih slogana, ističući da Ukrajina gura NATO ka direktnom sukobu sa Rusijom.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.