Amazon i Temu prodaju proizvode opasne za bebe?

Amazon i Temu prodaju proizvode opasne za bebe?

Amazon i Temu prodaju proizvode opasne za bebe?

Neki proizvođači igračaka „preplavljuju“ Еvropu opasnim igračkama putem internet platformi, uključujući magnete koji mogu da nagrizu crijeva djeteta ako se progutaju i proizvode koji sadrže toksične hemikalije, navodi organizacija Industrije igračaka Еvrope (TIЕ).

TIЕ, koja zastupa proizvođače igračaka u ЕU i Velikoj Britaniji, saopštila je da je nedavno kupila više od 100 igračaka od prodavaca treće strane na 10 internet platformi, uključujući Amazon, i otkrila da 80 odsto igračaka ne zadovoljava bezbjednosne standarde ЕU, što predstavlja potencijalnu „opasnost za djecu“, prenosi CNN.

„Neispravne igračke oprodavaca koji ignorišu pravila ЕU i dalje će preplavljivati ЕU dok se internet platformama ne nametne veća odgovornost za bezbjednost igračaka koje se prodaju na njihovim platformama. Sve dok svaki učesnik u lancu vrijednosti ne preuzme svoj dio odgovornosti, pravna rupa će ostati“, izjavila je Katrin Van Ret, generalna direktorka organizacije TIЕ.

Amazon je saopštio da kompanija ima „proaktivne mjere kako bi spriječila da se na platformi pojave nebezbjedni ili neusklađeni proizvodi“ i da su „proizvodi uklonjeni dok traje istraga.“

Slično, predstavnici platformi Temu i Šejn naglasili su da su bezbjednost potrošača i usklađenost sa standardima prioriteti, kao i da su sporni proizvodi odmah uklonjeni.

Kao dio istraživanja, nezavisne laboratorije testirale su igračke, uključujući igračku za bebe koja se lako raspada na sitne dijelove, što predstavlja ozbiljnu opasnost. Takođe su pronašli proizvode koji sadrže nivoe hemijskog elementa borona 13 puta veće od dozvoljenih. Boron može izazvati probleme reproduktivnih organa, piše biznis.rs.

Iako rezultati istraživanja ne odražavaju bezbjednost svih igračaka dostupnih na tim platformama, TIЕ je naglasio da nije testirao igračke poznatih brendova.

ЕU ima „najtvrđi bezbjednoi režim za igračke na svijetu“, ali proizvođači izvan ЕU nisu obavezni da poštuju pravila kada prodaju preko internet platformi.

TIЕ je pozvao lidere ЕU da učine ove platforme pravno odgovornim za bezbjednost proizvoda trećih strana.

autor.http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.