Alarm u Еvropi zbog nadolazeće oluje: Mogući veliki problemi

Alarm u Еvropi zbog nadolazeće oluje: Mogući veliki problemi

Alarm u Еvropi zbog nadolazeće oluje.

Prva sezonska oluja u zoni sjevernog Atlantika uskoro bi trebala doći do obala Irske i Škotske. Atlantske oluje uobičajene su tokom kasne jeseni i zime, a pogađaju zapadnu Еvropu.

Jake oluje rjeđe su i moraju se pažljivo pratiti zbog potencijalnog velikog uticaja na naseljena i obalna područja. Oluja koja dolazi nosi ime Еšli. Tokom današnjeg dana krenula se značajnije formirati u sredini sjevernog Atlantika i to ispod impresivne, snažne mlazne struje vjetra koji dostiže maksimalne visine. Vjetrovi viših nivoa dodatno će se pojačati kako se oluja u nedjelju, 20. oktobra bude približavala Irskoj i Škotskoj.

To se događa zbog jakog gradijenta pritiska i temperature između sistema visokog tlaka nad kontinentalnom Еvropom i dubokog gornjeg dna te brze površinske ciklogeneze koja se formira nad Atlantikom. Razlika u pritisku stvoriće ove jake vjetrove u visini, za koje se predviđa da će premašiti 300 kilometara na sat.

S visokim pritiskom nad kontinentalnom Еvropom i dubokim niskim nad Atlantikom, između te dvije strukture javlja se snažna mlazna struja. Zapadnom Еvropom proširiće se jak jugozapadnjak, u višim predjelima pojačan vjetar. Sever Veder Jurop navodi kako je jedna dobra stvar što će letovi koji dolaze iz Sjedinjenih Država u Еvropu iskoristiti ove jake vjetrove te će biti brži od onih koji idu u suprotnom smjeru. Očekuje se da će razvoj nove oluje biti prilično brz i značajan.

Takođe, postoji velika mogućnost da bi oluja mogla postići snažan maksimum vjetra poznat kao sting džet. Sever Vedet Jurop pojašnjava kako bi na nekim područjima vjetrovi mogli biti posebno intenzivni. Druga prijetnja su značajni talasi koji se obično povezuju s najintenzivnijim sjevernoatlantskim olujama.

Visoki talasi pogodiće dijelove Irske, Škotske te Hebride. Najviši talasi mogli bi dostići visinu od 10-12 metara i dovesti do obalnih poplava. Oluja će se u nedjelju, 20. oktobra postepeno kretati prema sjeveroistoku, najvjerovatnije putujući preko krajnjeg sjeverozapada Škotske prema Farskim ostrvima. Uz to, očekuju se i velike količine oborina.

Izdato je žuto upozorenje za cijelu Škotsku i Sjevernu Irsku, te dijelove sjeverozapadne Еngleske i Velsa. Vlasti na sjeverozapadu Škotske upozoravaju na opasnost po život od velikih talasa i jakog vjetra. Uz to, postoji velika mogućnost za nestanak struje u tom području, što bi moglo uticati na pokrivenost mobilne mreže. Izgledni su prekidi ili otkazivanja drumskog, željezničkog, vazdušnog i trajektnog saobraćaja, kao i zatvaranje puteva i mostova.

Podsjetimo, nije prošlo ni deset dana otkako je oluja Kirk pogodila zapadnu Еvropu, tačnije, Portugal, Španiju, Njemačku i Francusku. Kirk je najprije bio veliki uragan koji je tokom vikenda prolazio između Bermuda u Karibima i Azora u srednjem Atlantskom okeanu, čak je nakratko dostigao status kategorije 4 prema Safir-Simpsonovoj skali. Nakon toga je ostao vrlo jak dok se razvija u snažnu sjevernoatlantsku oluju kakvu često viđamo nad sjevernim Atlantikom i zapadnom Еvropom tokom jeseni i zime, piše „Večernji list“.

autor.http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.