Zakon o imovini BiH – pucanj u prazno

Zakon o imovini BiH – pucanj u prazno

Zakon o imovini BiH – pucanj u prazno.

Denis Bećirović i Željko Komšić glume kobajagi zaštitnike kobajagi države. Tako u kabinetu srpskog člana predsjedništva BiH komentarišu preglasavanje Željke Cvijanović na jučerašnjoj sjednici.

Dva člana predsjedništva izglasala su Zakon o imovini, iako vrlo dobro znaju da to nije u nadležnosti Predsjedništva. Zato je, kažu u kabinetu Željke Cvijanović, Zakon osuđen na propast. Na potezu su sada Predstavnički dom i Dom Naroda. Poslanici iz Srpske su jasni.

„Bošnjački političari degradiraju predsjedništvo i prebacuju lopticu na srpske poslanike kako mogu da kažu da mi blokiramo jer se neće moći naći pred Parlamentarnom skupštinom“, rekao je Milorad Kojić, poslanik SNSD u PD PS BiH.

„Naravno da je to urađeno jednostrano mimo ustavnog osnova i naravno da će tako i završiti i ne može biti podržano i nikad neće biti podržano u ovoj zemlji“, rekao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u PD PS BiH.

Pojedini opozicionari i sada ipak drže slovo Željki Cvijanović i pitaju se zašto nije uložila veto. To samo govori koliko su neupućeni.

„Veto nije moguće uložiti na pitanja koja nisu uopšte u nadležnosti Predsjedništva BiH, a i one stvari koje jesu moraju da da se konkretno tiču spoljne politike, da bi bilo koji od članova Predsjedništva mogao da uloži veto, tako da ova stvar će biti veoma jednostavno riješena na Kolegijumu Predstavničkog i Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH“, rekao je Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine.

Ni Parlamentarna skupština BiH ne bi trebalo da razmatra Zakon o imovini, bez obzira na čiji prijedlog tamo stigne, pojašnjavaju pravnici. Ta nadležnost pripada isključivo entitetima.

„Sa pravnog stanovišta ovo je jedan pucanj u prazno, a sa političkog on može da ima svoja obrazloženja koja idu od toga da se radi o dvojici sebičnih ljudi koji žele da politiku podrede u potpunosti sebi“, rekao je Ognjen Tadić, pravnik.

Nisu imovinu Srpskoj pokušali da otmu samo Bećirović i Komšić. Po Da tragedija bude veća, Ustav je prekršio i Ustavni sud BiH, odlukom iz prošle godine da se van snage stavi Zakon o nepokretnoj imovini Srpske.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.