Hiljade vjernika se poklanja moštima Svete Petke na Kalemegdanu

Hiljade vjernika se poklanja moštima Svete Petke na Kalemegdanu

Hiljade vjernika se poklanja moštima Svete Petke na Kalemegdanu.

Povodom praznika Svete Petke vjernici se danas u kapeli Svete Petke na Kalemegdanu u Beogradu poklanjaju moštima svetiteljke.

Neki vjernici stigli su još sinoć kako bi se poklonili moštima Svete Petke – zaštitnice žena i svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

Vjernici su učestvovali i u bogosluženju u Crkvi Ružici, a sveštenik Velibor Džomić poželio je da molitve Svete Petke budu upućene za narod i naveo da je danas najvažnije pomoliti se svetiteljki.

Protojerej Džomić rekao je da je temelj svakog praznika liturgija, te da je Sveta Petka ranije pomagala, da sada pomaže i da će to činiti i u budućnosti.

– Bratija koja služi u ovoj svetinji svjedoči da velika duhovna pomoć, iscjeljenja i čuda koja čini Sveta Petka neprekidno traju vijekovima – istakao je protojerej Džomić.

Veliki broj vjernika koji su se okupili na Kalemegdanu kod kapele i crkve objašnjava time da narod osjeća čudo Svete Petke, prenosi RTS.

– To je narod koji nije pozivan preko društvenih mreža, ni preko bilborda već su prizvani vijekovima i to predanje se nastavlja – naglasio je sveštenik Džomić.

U oltaru kapele posvećene Svetoj Petki nalazi izvor vode za koju se vjeruje da je ljekovita.

Svake godine kapelu posjeti veliki broj ljudi iz svih krajeva zemlje koji sa sobom ponesu vodu za koju vjeruju da iscjeljuje.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka, kao pomen na dan kada je ova svetiteljka okončala ovozemaljski život.

Sveta Petka, kao jedna od najvećih misionarki hrišćanske vjere, poštuje se u cijelom pravoslavnom svijetu.

U eparhijama SPC oko 250 crkava posvećeno je Svetoj Petki.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.