Potpisan ugovor o saradnji dva nacionalna teatra

Potpisan ugovor o saradnji dva nacionalna teatra

Ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji između Narodnog pozorišta Beograd i Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), danas u Banjaluci, u prisustvu novinara potpisali su upravnici ovih kuća Svetislav Bule Goncić i Dijana Grbić.

Kako je tom prilikom konstatovano riječ je o unapređivanju saradnje radi razvoja profesionalnih i umjetničkih djelatnosti dvije institucije, a što podrazumijeva: razmjenu predstava sa postojećih repertoara, zajedničku produkciju pozorišnih predstava, zajedničke nastupe na festivalima, razmjenu teatrološke građe i druge oblike saradnje.

Tim povodom pored Goncića i Grbićeve, javnosti su se obratili Aleksandar Stojković, v. d. umjetničkog direktora NPRS i Molina Udovički Fotez, direktorica drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Podsjećamo, kao prvi vid saradnje u ovoj godini, sinoć je na Velikoj sceni NPRS trebalo da gostuje predstava „Ožalošćena porodica“, ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, rađena o tekstu velikog Branislava Nušića i u režiji Jagoša Markovića, dok je na istoj sceni večeras na repertoaru balet Narodnog pozorišta Beograd „Sedam smrtnih grehova“ za koji koreografiju potpisuje Igor Pastor.

„Narodno pozorište u Beogradu je i u bivšoj Jugoslaviji bila jedna od najznačajnijih i najvećih pozorišnih kuća. Kada je srpska pozorišna kultura u pitanju, to je najveća pozorišna ustanova i možemo se pohvaliti da, otkako Narodno pozorište Republike Srpske postoji pod ovim nazivom, a i ranije, bili su jako blagonakloni prema nama. Imali smo odličnu saradnju i to se nastavilo u proteklih godinu dana dolaskom novog upravnika, našeg velikog prijatelja Svetislava Goncića“, istakao je Aleksandar Stojković Piksi.

Svetislav Goncić kazao je da prati rad ansambla NPRS, te da je imao priliku da igra u pozorištu u Banjaluci, te se stoga posebno raduje budućoj saradnji.

„Vrlo dobro poznajem ansambl ovog pozorišta i pratim njegov rad. Imate veoma dobru strukturu ansambla i zato mislim da će naša saradnja ove godine, za početak sa ova dva gostovanja, biti još kvalitetnija, i nadam se da ćemo tu saradnju produbiti i kroz zajedničke aktivnosti koje podrazumevaju, naravno, rad na nekom zajedničkom projektu“, isatako je Goncić. On je dodao da je Narodno pozorište u Beogradu kao nacionalni teatar upućeno na klasiku, ali i na naše pisce, koji ne moraju biti nužno iz dramske literature.

izvor: Nezavisne novine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.