BROJANJE GLASOVA U NOĆI IZBORA – Ili kako su u PDP-u PROCJENILI da je pobijedila Jelena Trivić?!

BROJANJE GLASOVA U NOĆI IZBORA – Ili kako su u PDP-u PROCJENILI da je pobijedila Jelena Trivić?!

Jelena Trivić znala je da gubi sa 5000 glasova razlike u trenutku kad je proglasila pobjedu i otišla na banjalučki glavni trg da slavi, navodnu, pobjedu. Bio je toga svjestan i Draško Stanivuković i zato je ostao suzdržan u vrijeme slavlja bez osnova svojih stračkih kolega. Tokom izborne noći pojedinci u štabu Jelene Trivić, prije svega Branislav Borenović saopštio je da na osnovu 72,5 odsto „prebrojanih glasova“ razlika, kako je tvrdio, nedostižna, što je u tim ponoćnim satima bilo teško za provjeriti. Borenović je i prije toga, oko 22 časa saopštavo da Jelena Trivić vodi iako u tom trenutku brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske na većini biračkih mjesta nije bilo ni počelo. Od Jelene Trivić javnost još čeka odgovor da li je sve ovo znala i svjesno lagala svoje birače i sve građane Republike Srpske. Ili su svjesno stvarali privid pobjede, kako bi izvršili pritisak na Centralnu izbornu komisiju BiH i zameli trag o svojim prevarama na izborima.

Borenoviću, kada počinje brojanje glasova?

Da se u vrijeme kada je to opozicija tvrdila nije mogao znati ishod glasanja za nivo predsjednika Srpske može se lako utvrditi.

Procedura brojanja glasova, nakon zatvaranja birališta, potpuno je jasna i propisana do najstinijih detalja.

Svi članovi biračkog odbora i posmatrači prisustvuju prvo konstatovanju o izlaznosti, broje se glasački listići koji nisu utrošeni tokom izbornog dana, konstatuje njihov broj i utvrđuje procenat izlaznosti.

Nakon toga, glasački listići se istresu iz kutije, razvrstvaju po boji tj. po nivoima vlasti.

Podsjećamo da su na ovim izborima građani Republike Srpske birali četiri nivoa vlasti: Člana Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika/potpredsjednike Republike Srpske i parlamentarce u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

I upravo po tom principu se, prema zakonu, broje glasovi.

Dakle, nakon konstatovanja da su stvoreni svi uslovi, članovi biračkog odbora pristupaju brojanju glasova.

Prvo se broje listići za člana Predsjedništva BiH. Brojanje je išlo relativno brzo jer je bilo malo kanidata, a lista je jednostavna.

Kada se prebroje ti glasovi i konstatuje stanje – pristupa se brojanju za Parlament BiH, koje je komplikovanije zbog broja partija i brojanja pojedinačnih glasova na svakoj listi tj.  stranci.

U zavisnosti od veličine biračkog mjesta  i broja glasača, brojanje za ovaj nivo vlasti traje sigurno po nekoliko časova.

Kad se to sve završi, tek tada kreće brojanje za predsjednika Republike Srpske.

Prema svim procjenama, na biračkom mjestu koje je imalo oko 400 izašlih, tj. toliko glasačkih listića, zvanično brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske nije moglo početi prije 22.00 pa i 22.30 časova.

Do jutarnjih sati

Bilo je slučajeva da su se članovi biračkih odbora složili da npr. prvo broje jednu kutiju pa onda drugu, ili da broje rodoslijedom koji nije propisan, ali su to pojedinačni slučajevi i mimo procedura.

Da!

Jasno je da posmatrači i članovi biračkog odbora često odokativno u trenucima prije ili tokom brojanja javaljaju u štabove neprovjerene podatke koji neko u štabu može uzeti kao relevantne, ali oni to nisu.

Sa manjih biračkih mjesta podaci su brže stizali, ali je ovde jako važno napomenti da se to sve smatra nezvaničnim podacima dok se sve ne prebroji, provjeri i ne unese u zapisnik sa biračkog mjesta.

Svi članovi biračkog odbora tada potpisuju zapisnik ili ako neko misli da je bilo problema odbija da potpiše i njegova primjedba se unosi u napomene.

Tek tada podaci sa tog biračkog mjesta postaju validni tj. potvrđeni od svih članova odbora i šalju se u opštinsku ili gradsku izbornu komisiju, a članovi stranka svojim izbornim štabovima.

Pojedini predsjednici biračkih odbora iz Banjaluke, sa velikim brojem glasača, potvrdili su nam, da su zapisnici bili potpisani tek u ranim jutarnjim časovima, a da su  vreće sa glasovima u Gradsku izbornu komisiju predati tek oko 6 časova ujutro.

Trivić gubila 5.000 glasova i proglasila pobjedu

Izborni štabovi najmanje do iza ponoći javnosti saopštavaju te „odokativne podatke“ posmatrača ili zvanične podatke sa manjih biračkih mjesta gdje je brojanje završeno relativno brzo zbog malog broja listića.

Naravno, posmatrači u štabove javljaju i podatke za pozicije koje se prve završe pa tako štabovi imaju podatke za npr. člana Predsjedništva koji se prvi broje i ranije se znaju rezultati, ali ni oni nisu zvanični dok se ne potpiše zapisnik.

Svi koji razumiju kako teče glasanje i prebrojavanje ili su učestvovali u izbornom procesu tokom ovih, ali i prethodnih izbornih procesa potvrđuju da je gotovo nemoguće za nivo predsjednika Srpske oko ponoći imati rezultate od 72,5 odsto prebrojanih glasova kako su to saopštili u PDP-u.

Posebno, jer su podaci izbornih štabova bili dijametralno suprotni.

Zbog čega su se u PDP-u odlučili za ovaj korak znaju samo oni, a na društvenim mrežama su se pojavile informacije da su u trenutku proglašenja pobjede znali da gube sa 5000 razlike. To su pisali ljudi koji nisu bliski vlasti u Srpskoj.

autor:faktormagzin, tekst je izašao u FM 69 štampanom izdanju od 13 oktobra 2022.godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.