Napušteni ljubimci “siju strah”: Sve učestaliji napadi pasa na ulicama Banjaluke

Napušteni ljubimci “siju strah”: Sve učestaliji napadi pasa na ulicama Banjaluke

Sve učestaliji napadi pasa na ulicama bude strah kod mnogih stanovnika, a da stvar bude gora, napadi najčešće dolaze od strane vlasničkih pasa, a ne od lutalica, a samo od početka godine imali smo pet takvih slučajeva.

Najnoviji slučaj desio se u srijedu u naselju Petrićevac kada je pitbul napao Svetlanu L. Prema nezvaničnim informacijama, pas se otrgnuo i napao ženu dok je bila na ulici, nanijevši joj teže povrede.

Ovo je drugi napad psa u Banjaluci u posljednjih nekoliko dana, a peti od početka godine.

Banjalučanku Bojanu Gajić u ponedjeljak je u ulici Dragomira Drage Malića napao i za glavu ugrizao pas rase haski, a na sreću prošla je sa lakšim povredama.

Kako su saopštili iz PU Banjaluka, ovaj pas je bio bez vlasnika.

Početkom februara u Bistrici pas nepoznate rase napao je i ugrizao tridesetdvogodišnju ženu za nogu.

Slučaj je okarakterisan kao izazivanje opšte opasnosti.

Prethodno  je pas rase akita ugrizao djevojčicu za glavu u naselju Lauš nakon što se otrgao vlasniku. Početkom januara belgijski ovčar otrgao se vlasniku s povoca i napao tri dječaka.

Psi nisu postali agresivniji, saglasni su sagovornici “Glasa Srpske”, nego je riječ o lošem tretmanu i manjku odgovornosti vlasnika prema životinjama.

Predsjednica Udruženja za zaštitu životinja “Vag Vag” Anđela Španović rekla je za “Glas Srpske” da je loš odnos prema životinjama ključan i da se napadi dešavaju najviše zbog nemara vlasnika.

Kako je rekla, psi nisu postali agresivniji, jer da jesu, onda bismo imali takav problem i kod napuštenih životinja, a to nije slučaj.

“U slučajevima napada uglavnom se radi o vlasničkim psima, najčešće rasnim, što pokazuje da ljudi kupuju životinje, a da nisu svjesni njihove prirode. Pitbul po prirodi nije agresivna rasa, ali može biti opasan, na­ primjer, ako ga vodi dijete, vidi mačku i zatrči se pa može ugroziti i vlasnika jer ga može povući”, rekla je Španovićeva, naglasivši da psi nisu krvoločne životinje.

Prema njenim riječima, vlasnici se moraju brinuti o psu, kako ne bi bila ugrožena bezbjednost. Uz to, važno je stvoriti pravu sliku o njima, jer psi su pitome životinje, neće nikoga ugroziti, ali žele pažnju.

“Najveći problem su vlasnici koji želi da izgledaju opasno, hoće da se svi boje njegovog psa i slično. Pored toga, imamo i vlasnike koji puštaju pse, takav jedan slučaj bio je nedavno sa haskijem”, rekla je Španovićeva. Poručila je da psi moraju biti čipovani.

Predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber” Goran Milojević kazao je da je neodgovorno vlasništvo uzrok problema, a jedini način da se to smanji ili iskorijeni jeste kažnjavanje vlasnika.

Uz to, dodaje, pitanje je u kakvim uslovima žive psi i kakav je odnos prema njima, izvode li ih i kako ih hrane.

“Postoje propisi da pas mora da bude na povocu i sa brnjicom i većina to i poštuje. Nesavjesni vlasnici to ne poštuju”, rekao je Milojević. Upravo zbog neodgovornih vlasnika, prije dva i po mjeseca osnovana je Policija za pse, u okviru Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju.

Iz Gradske uprave kažu da je Policija za pse do 23. februara imala 388 prijava.

“Prijave su se najčešće odnosile na puštanje pasa bez nadzora i nepropisno držanje pasa u dvorištu”, rekli su iz Gradske uprave i dodali da je izdato 14 prekršajnih naloga, od kojih većina zbog držanja pasa bez nadzora.

autor:bl-portal.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.