Savršeni juneći gulaš
Bakina kuhinja: Kako da napravite savršen juneći gulaš?
Ako se niste nikada okušali u pripremanju gulaša ili niste sigurni je li vaš gulaš kakav bi trebao biti, donisimo recept po kojem ćete bez puno muke napraviti savršen gulaš!
Sastojci:
- 1/2 kg junećeg mesa od plećke
- 250 gr crnog luka
- komad celera po želji
- malo suve slanine
- 1 crvena paprika
- mlevena crvena paprika
- tucana ljuta paprika
- 1 l bujona ili vode
- 4 čena belog luka
- 1 puna kašika gustog paradajza
- peršunov list
- lovorov list
- so, biber
- maslinovo ulje ili mast
Priprema:
Na ulju ili masti ispržiti crni luk, 15 minuta pa dodati na sitne kockice papriku.
Nemojte sipati vodu.
Pa još 15 min dinstati.
Dodati na kocke isječeno meso, lovorov list i nekoliko zrna bibera, malo bujona ili vode.
Poklopiti i dinstati na tihoj vatri oko 20 minuta bez mešanja, samo protresti.
Sipati opet malo bujona pa krčkati još, polako povremeno dolivajući bujon.
Blago promiješati.
Krčkati još 20 minuta.
Dodati mljevenu papriku i tucanu papriku.
Pred kraj dodati sjeckan peršun, 3 čena sitno sjeckanog bijelog luka i punu kašiku pire paradajza.
Dodati so i biber.
Poklopiti da tečnost ispari.
Gulaš bi trebalo da bude gotov za jedan i po sat ukoliko je meso mlado ili dva sta ako je meso malo starije.
Juneće meso vam je uvijek ŽILAVO ili tvrdo?
Postoje četri cake koje čine čudo i pretvaraju ga u mekano zadovoljstvo!
Verovali ili ne, ali za pripremu junećeg mesa vam ponekad treba malo više iskustva nego za pripremu bilo kog drugog.
Sigurno vam se bezbroj puta dešavalo da vaša savršeno ispečena junetina bude žilava ili još gore, tvrda kao đon od cipele!
Ipak, nije sve tako crno, jer postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da juneće meso spremite tako da bude mekano kao puter!
Ako želite da vam se komad junetine kojeg ste ispekli „topi u ustima“ isprobajte trik s kivijem ili lumunom i sirćetom.
Možda će vam ovo zazvučati čudno, ali ako obložite juneće meso kriškama kivija ili ananasa i ostavite neko vrijeme – desiće se magija!
Naime, kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu pa ono postaje vrlo mekano.
Ako više volite da ostavite meso u marinadi, samo dodajte nekoliko kriški kivija ili ananasa u pajc, nekih dva sata prije pečenja.
Bitno je da vam junetina ne stoji predugo obložena kivijem jer će vam onda meso biti previše mekano!
Limun ili sirće
Mariniranje mesa u limunovom soku će ga omekšati u roku od nekih sat vremena, ali omekšaće i u sirćetu!
autor:http://mojakuhinja.net