Pripremanje jaja na više načina
Jaja su, uz meso i ribu, osnovna namirnica svake osobe koja pazi na kvalitetan unos hrane, bogate proteinima.
Jaja su izvrstan izbor za sve obroke u danu, a mogućnost njihove pripreme je toliko široka, da jaja rijetko kad mogu dosaditi.
Sastojci:
- 100 g piletine
- 2 jaja
- 3-4 rotkvice
- 1 paprika
- 1 rajčica
- 1/2 svježeg krastavca
- 1 limun
- 1 žlica maslinovog ulja
- 4-5 otkoštenih maslina
- So
Postupak:
Piletinu narežite na trakice ili kockice pa nakratko prepecite na tavi.
Ostavite da se hladi.
Jaja skuhajte pa narežite na sitno.
Rajčice, paprike i krastavce narežite i stavite u veću zdjelu.
Dodajte masline, meso i jaja pa pospite cijeđenim sokom limuna i maslinovim uljem.
Posolite po želji.
Jaja u „kalupu“ od paprike
Sastojci:
- 1 paprika
- 2 jaja
- 2 šampinjona
- 1 žličica maslinovog ulja
- So, papar
Postupak:
Gornji siri dio paprike narežite na dva koluta, oko 1.5 -2 cm debljine.
Gljive narežite na listiće. Ulje zagrijte u tavi. Dodajte paprike, pa u sredinu paprike, stavite narezane gljive.
Pažljivo u svaki kalup dodajte po jedno jaje te pecite na srednjoj temperaturi, poklopljeno.
Ako jaje počne curiti izvan „kalupa“, žlicom ga pokupite i vratite u kalup.
Na kraju posolite i popaprite po želji.
Jaja sa slaninom
Sastojci:
- 3 jaja
- 50 gr slanine
Postupak:
Slaninu narežite na trakice pa bacite u zagrijanu tavu.
Kad slanina porumeni i ispusti masnoću prelijte je jajima i miješajte kao klasičnu kajganu.
Smjesu nemojte soliti jer je slanina sama dovoljno slana.
Omlet sa gljivama
Sastojci:
- 100 g gljiva
- 2 jaja
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- So, papar
Postupak:
Gljive operite i narežite na četvrtine.
Na toplom ulju prepržite gljive dok ne ispari sva tekućina koju puste.
Jaja istresite u posudu pa ih umutite.
Prelijte jaja preko gljiva te poklopite.
Pecite 2-3 minute pa skinite s ploče i ostavite još koju minutu.
Jaja s lukom
Sastojci:
- 1 manja glavica luka
- 3 jaja
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- So, papar, začinsko bilje
Postupak:
Luk narežite na trakice.
Na toplom ulju prepržite luk dok ne ispari sva tekućina koju pusti, pazeći da luk ne izgori.
Jaja istresite u posudu pa ih umutite i dodajte začine.
Prelijte jaja preko luka te poklopite.
Pecite 2-3 minute pa skinite s ploče i ostavite još koju minutu.
Jaja s tunom
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 mala tuna, u salamuri
- 2 žlice kremastog posnog sira
Postupak:
Jaja skuhajte, ogulite i narežite na sitno.
Kad se jaja ohlade, pomiješajte ih s ocijeđenom tunom i kremastim sirom.
Po želji, dodajte začinsko bilje i sol i papar.
Jaja sa tikvicama
Sastojci:
- 1/2 tikvice
- 2 jaja
- 2 bjelanjka
- 1 čajna žličica kokosovog ulja
Postupak:
Tikvicu naribajte na trakice.
U tavi zagrijte ulje pa istresite tikvice i poklopite.
Kad ispari tekućina dodajte umućena jaja.
Po želji posolite i popaprite.
Poklopite i ostavite se jaja zapeku.
Meksička jaja
Sastojci:
- 2 jaja
- 2 bjelanjka
- 1/4 šalice crvenog graha, iz konzerve
- 2 žlice pelata
- 2 žlice kremastog posnog sira
- 1 čajna žličica kokosovog ulja
Postupak:
U posudi promiješajte jaja, bjelanjke i posni sir.
Na tavi zagrijte ulje pa jaja ispecite kao kajganu.
Gotova jaja istresite na tanjur.
Na toploj tavi pomiješajte crveni grah i pelate i kad se ugrijte, prelijte jaja smjesom.
Po želji, dodajte papra.
autor: fitnes.com/faktormagazin.ba