Kiseli kupus – Tajna za pravu ŽUTU BOJU!

Kiseli kupus – Tajna za pravu ŽUTU BOJU!

Kiseli kupus – kako dobiti pravu žutu boju?

Tokom zimskih dana kiseli kupus jedna je od omiljenih namirnica.

Od njega se mogu praviti jela poput sarme, podvarka, kuvanog kupusa ali i salate koje su veoma bogate vitaminima i jačaju metabolizma.

Iako se danas može naći u gotovo svakoj prodavnici, većina ipak voli da sama kiseli kupus i uzima ga po potrebi.

Ono što se razlikuje kod domaćeg i kupovnog kupusa jeste upečatljiva žućkasta boja koja mu daje poseban šmek.

Kiseli kupus – Tajna je u postupku kiseljenja

Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih.

Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili korjen i tu udubinu napunite solju.

Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus.

Nakon što naredate kupus u buretu za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista.

Dunja će pustiti svoju žutu boju i dati izgled ali i dodatni ukus kupusu.

Oko tri nedjelje kupus treba da stoji kiseljen u buretu.

Međutim, bitno je da provjeravate da li je rasol dovoljno bistar i da li kupus nije promijenio miris.

Preporučuje se da je najbolje vrijeme za kiseljenje kupusa sredina oktobra.

Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahtjeva da temperature budu stabilne, bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepen.

Najbolje mjesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gdje nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.

NE PROPUSTITE:

Lidl u BiH na čekanju?

autor: http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.