ARAPSKI KOLAČ KOJI JE NEVEROVATNO KREMAST I SOČAN: Pravi se za 10 minuta i niko ne može da mu odoli

ARAPSKI KOLAČ KOJI JE NEVEROVATNO KREMAST I SOČAN: Pravi se za 10 minuta i niko ne može da mu odoli

Arapski kolač je idealna kremasta poslastica

Ne morate da provodite sate pored šporeta praveći filove, već je potrebno samo da odvojite desetak minuta i pomešate sve sastojke!

Ovaj jedinstveni desert provereno svakom uspeva, a ukus je neopisiv.

Recept je do sada pogledalo više od 1,5 miliona ljudi, a kad vidite kako izgleda, biće vam jasno zašto.

Sastojci:

250 grama keksa

3 kašike putera
malo cimeta
180 ml kondenzovanog mleka
180 grama krem sira
jedno celo jaje
aroma vanile
4 urme i oraha
60 grama iseckanih badema
karamel preliv po želji

arapski kolač/ Foto: Printsrkin Jutjub/ ricette arabe

Arapski kolač – Priprema:

Ukoliko nije mleveni keks, dobro ga sameljite i pomešajte sa prethodno otopljenim puterom.

Kalup obložite pek – papirom i prebacite dobijenu smesu u njega ravnomerno.

U jednoj činiji pomešajte kondenzovano mleko s jajetom, krem sirom i aromom vanile, pa dobro umutite.

Time prelijte koru od keksa. Pospite seckanim urmama i orasima, a potom i listićima ili sitno seckanim pademom.

Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Po želji, možete posuti karamel preliv.

OSNOVE ARAPSKE KUHINJE

Arapska kuhinja predstavlja mešavinu regionalnih kuhinja karakterističnih za arapski svet, prostirući se od Magreba, preko Egipta i Levanta, pa sve do Arabijskog poluostrva.

Kuhinje svih zemalja ovog regiona imaju mnogo toga zajedničkog, ali i veliki broj svojstvenosti koje ih izdvajaju od drugih.

Ove kuhinje su uglavnom nekoliko vekova stare i odražavaju slavnu kulturu trgovine začinima i raznim biljem.

Smatra se da kuhinja zemalja Arabijskog poluostrva ima veoma staru tradiciju, dok su kuhinje Magreba i Levanta nešto novijeg veka.

Sveža, raznovrsna, zdrava, bogata i aromatična, arapska kuhinja iz decenije u deceniju postaje sve popularnija u čitavom svetu.

Kao što je već rečeno, pored toga što skoro svaka arapska zemlja ima svoju nacionalnu kuhinju, postoji veliki broj sličnosti među njima.

Tačnije, mnoge namirnice koriste se u celom arapskom svetu, u manjoj ili većoj meri.

Što se tiče mesa, najčešće se koriste jagnjetina i piletina, kao i govedina i kozje meso.

Kada je reč o začinima, u najvećoj meri koriste se susam, šafran, biber, beli luk, kurkuma, kim, cimet, peršun, korijander i drugi.

Arapi su takođe poznati po obilnoj upotrebi pirinča, pšenice i griza.

U svojoj kuhinji, Arapi koriste i mnoge vrste povrća i voća.

Uzimajući sve ovo u obzir, kuhinja arapskog sveta je izuzetno specifična, raznolika i bogata.

autor: Glossy

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.