Arapski kolač je idealna kremasta poslastica
Ne morate da provodite sate pored šporeta praveći filove, već je potrebno samo da odvojite desetak minuta i pomešate sve sastojke!
Ovaj jedinstveni desert provereno svakom uspeva, a ukus je neopisiv.
Recept je do sada pogledalo više od 1,5 miliona ljudi, a kad vidite kako izgleda, biće vam jasno zašto.
Sastojci:
250 grama keksa
3 kašike putera
malo cimeta
180 ml kondenzovanog mleka
180 grama krem sira
jedno celo jaje
aroma vanile
4 urme i oraha
60 grama iseckanih badema
karamel preliv po želji
Arapski kolač – Priprema:
Ukoliko nije mleveni keks, dobro ga sameljite i pomešajte sa prethodno otopljenim puterom.
Kalup obložite pek – papirom i prebacite dobijenu smesu u njega ravnomerno.
U jednoj činiji pomešajte kondenzovano mleko s jajetom, krem sirom i aromom vanile, pa dobro umutite.
Time prelijte koru od keksa. Pospite seckanim urmama i orasima, a potom i listićima ili sitno seckanim pademom.
Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Po želji, možete posuti karamel preliv.
OSNOVE ARAPSKE KUHINJE
Arapska kuhinja predstavlja mešavinu regionalnih kuhinja karakterističnih za arapski svet, prostirući se od Magreba, preko Egipta i Levanta, pa sve do Arabijskog poluostrva.
Kuhinje svih zemalja ovog regiona imaju mnogo toga zajedničkog, ali i veliki broj svojstvenosti koje ih izdvajaju od drugih.
Ove kuhinje su uglavnom nekoliko vekova stare i odražavaju slavnu kulturu trgovine začinima i raznim biljem.
Smatra se da kuhinja zemalja Arabijskog poluostrva ima veoma staru tradiciju, dok su kuhinje Magreba i Levanta nešto novijeg veka.
Sveža, raznovrsna, zdrava, bogata i aromatična, arapska kuhinja iz decenije u deceniju postaje sve popularnija u čitavom svetu.
Kao što je već rečeno, pored toga što skoro svaka arapska zemlja ima svoju nacionalnu kuhinju, postoji veliki broj sličnosti među njima.
Tačnije, mnoge namirnice koriste se u celom arapskom svetu, u manjoj ili većoj meri.
Što se tiče mesa, najčešće se koriste jagnjetina i piletina, kao i govedina i kozje meso.
Kada je reč o začinima, u najvećoj meri koriste se susam, šafran, biber, beli luk, kurkuma, kim, cimet, peršun, korijander i drugi.
Arapi su takođe poznati po obilnoj upotrebi pirinča, pšenice i griza.
U svojoj kuhinji, Arapi koriste i mnoge vrste povrća i voća.
Uzimajući sve ovo u obzir, kuhinja arapskog sveta je izuzetno specifična, raznolika i bogata.
autor: Glossy