Kada vam neko da ideju za ručak, pola posla je već riješeno.
Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u snižavanju pritisak, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog crijeva.
Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga, doprinose vitalnosti organizma.
Ovih pet jela od tikvica se spremaju brzo, a izuzetno su jeftina:
Mafini sa tikvicama
Potrebno: 700 g rendanih svježih tikvica, 150 g otopljenog putera, kašičica šećera, kašičica soli, 2 jaja, 2 kašičice sode bikarbone, 700 g brašna, 200 g kačkavalja, malo mirođije.
Priprema: Zagrijte rernu na 170 stepeni. Izmješajte jaja i šećer, pa dodajte tikvice i puter. Posebno izmješajte brašno sa sodom bikarbonom i malo soli, pa izmješajte sa prethodnom smjesom. Na kraju dodajte izmrvljeni sir i sve dobro izmješajte. Podmažite kalupe za mafine, izlijte smjesu u njih i pecite 25 – 30 minuta. Kada je pečeno, odozgo pospite rendani kačkavalj i ukrasite sa malo mirođije.
Čips od tikvica
Potrebno je: Tikvica srednje veličine, kašika maslinovog ulja, so, biber, mljevena paprika
Priprema: Tikvicu isjecite na tanke kolutove. Pomiješajte maslinovo ulje, so, biber, mlevenu papriku. Kolutiće tikvica uvaljajte u aromatizovano ulje i poređajte na pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 25-30 minuta.
Pohovane tikvice
Potrebno je: 2 veće tikvice (ili 3 manje), 3 jaja, 3 čena bijelog luka, 50 g sira (nije obavezno), brašno, so ili začin od suvog povrća, svjež peršun, svježe začinsko bilje.
Priprema: Oljuštiti tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo oprati) i narendati. Dodati jaja, ispasirani beli luk, nasjeckani sveži peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodati so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji). Kutlačom vaditi masu i pržiti na vrelom ulju. Okretati ih širokom lopaticom. Vaditi na papirni ubrus da bi se ocijedile od viška masnoće. Ukrasiti svježim začinskim biljem.
Punjene tikvice
Potrebno je: 2-3 glavice crnog luka, 2-3 čena bijelog luka, 4-5 tikvica, 2-3 filea piletine (ili jedne pileće grudi), aleva paprika, so, biber, kečap, 2 dl kisele pavlake.
Priprema: Na ulju propržite crni luk, dodajte bijeli luk, a tikvice operite, isjecite ih po dužini i izdubite da se dobije oblik čamaca, pa izdubljeni dio tikvica isjeckajte na kockice i dodajte u luk. Pileće meso posebno skuvajte, isjeckajte na kockice i dodajte prethodnoj smjesi. Sve zajedno dinstajte dok ne ispari sva voda, dodajte alevu papriku, posolite i pobiberite. Punite tikvice ovom smjesom, poređajte ih u vatrostalnu činiju ili pleh i prije pečenja ih prelijte kečapom. Kad tikvice budu skoro pečene, izvadite ih iz rerne, prelijte kiselom pavlakom i vratiti u rernu da se još malo zapeku.
Pečene pljeskavice od tikvica
Potrebno je: 4 jajeta, 1 kg tikvica, 200-300 g mrvljenog sira, 2 dl kisele pavlake, 1,5 šoljica ulja, 200 g griza, malo brašna, kašičica peršuna, kesica praška za pecivo.
Priprema: Očistite tikvice, narendajte ih, posolite i stavite u đevđir da se ocedi voda. U činiji umutite jaja, dodajte pavlaku, sir, ulje, griz, prašak za pecivo, zatim dodajte narendane tikvice, malo posolite, dodajte brašno i peršun. Oblikujte pljeskavice od smese i stavite u pleh na pek papir. Pecite oko 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, piše Kurir.
autor:http://glassrpske.com