Kontrola u pečenjarama

Kontrola u pečenjarama

Kontrola u pečenjarama

Praznična cijena prasadi ide i do 12 KM po kilogramu i to sve zbog manjka svinja na tržištu.

Prisutnost afričke svinjske kuge primorala je farmere da veliki dio svinja eutanazira, a uzgajivači glavnog krivca vide u onima koji nisu ispoštovali biosigurnosne mjere propisane od strane resornog ministarstva.

To su većinom oni koji posluju u sivoj zoni i drže životinje, klaonice i pečenjare „na divlje“.

„Jednostavno imaju osjećaj da će to zaobići njih, da ne treba da se pridržavaju mnogih mjera i isto tako klanice i pečenjare na divlje što rade, bacaju svagdje iznutrice, ne vode računa ni o krvi ni o sluzi.

To može ukoliko se svi uozbiljimo i počnemo da prijavljujemo one koji to rade nelegalno“, kaže Mišo Maljičić, predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske.

Vlasnici pečenjara apeluju na građane da kupuju samo u ovlaštenim objektima.

Kontrola u pečenjarama

Jedino tako mogu biti sigurni da je meso koje se nalazi na trpezi pregledano, bezbjedno i zdravo.

„Garantujem da tu meso mora biti ispravno, pregledano sanitarno higijenski i sve ostalo, znači imamo svu kompletnu dokumentaciju koja prati od same kupovine tog praseta, do isporuke u svadbeni salon, ugostiteljski objekat i sve ostalo“, kaže Dalibor Kotur, vlasnik pečenjare „Kotur“ Gradiška.

Da se onima koji posluju u sivoj zoni mora stati u kraj, saglasno je i resorno Ministarstvo. Pojačan je rad inspekcijskih kontrola na terenu.

„Mi smo prije 20 dana krenuli intenzivno sa tim aktivnostima, upravo zato što nam nadolaze naši predstojeći praznici, veliki vaskršnji praznik i upravo smo svjesni da je u tom periodu pojačan promet životinja, zato se stavlja akcenat upravo na to, u smislu da- ali pod određenim uslovima- da su te životinje obilježene, da posjeduju uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja i da su pod nadzorom veterinarske službe“, kaže Negoslav Lukić, pomoćnik ministra za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Svi objekti u kojima se životinje obrađuju i peku moraju biti u sistemu.

Oni koji ne poštuju mjere dobiće prekršajni nalog, ali i kazne.

autor: http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.