Kako da poslije posta ne preopteretimo organizam jakom i masnom hranom

Kako da poslije posta ne preopteretimo organizam jakom i masnom hranom

Kako da poslije posta ne preopteretimo organizam jakom i masnom hranom.

Kako ne bi došlo do zdravstvenih problema tokom prazničnih dana, iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, upozoravaju da prelazak sa posne na mrsnu hranu treba da bude postepen.

Poslije višenedjeljnog posta obično slijedi bogata praznična trpeza – tu su predjela, supe, čorbe, slatkiši – sve što je kalorično.

„Ovaj post je bio izuzetno dug, znači 49 dana, ko je stvarno postio, to je bilo post na vodi, i manja količina masnoće, odnosno minimalna količina masnoće, je čuvala našu jetru i žučne puteve. Tako da, trebalo bi nastaviti sa hranom koja je manje masna. Znači sutra prvo počinjemo sa jajima, naravno neizbježno jaja tokom cijelog dana, ali tu treba voditi računa, i treba znati da možda samo dva komada cijelih jaja u toku dana pojesti, a ostatak dana, ukoliko ne možemo da ih izbjegnemo, onda uzmemo samo bjelance, jer ono neće da nam šteti. Lako je za stomak, dobro varljivo, a obezbjeđuje nam proteine”, rekla je nutricionistkinja Veroslava Stanković.

Nutricionistkinja je dodala da je važno da od ostalih namirnica u jelovnik treba uvrstiti salatu koja daje osjećaj sitosti.

U toku posta nema mesa ni mliječnih proizvoda, pa je bitno i to – kojim redoslijedom možemo da vraćamo te namirnice u jelovnik.

„U principu to su sve manje masne, odnosno posnije namirnice. Znači, krećemo sa bjelancetom, onda može da se unosi, što se mesa i mesnih prerađevina tiče, znači početak je sa piletinom, možda i tih prerađevina od piletina, pileća prsa, na primjer. Е sad, ukoliko se radi o pečenju, a jeste sutra uvijek neka vrsta pečenja, onda uzeti minimalnu količinu. Što se mliječnih napitaka tiče, odnosno mliječnih proizvoda, onda početi sa kiselim mlijekom, mlađim sirom, a tek drugi ili treći dan uzeti, pa čak ne ni punomasne, nego polumasne”, objasnila je Stankovićeva, i dodala da poštujući ta pravila, nećemo opteretiti organizam.

Prekid posta upoređuje sa vježbanjem.

„Nećemo odmah krenuti u maraton, nego ćemo se pripremati. Tako i sa hranom, znači polako uvježbavati naš organizam i prilagođavati ga na težu i masniju hranu”, kaže ona.

Nutricionistkinja savjetuje da u prvim danima poslije posta treba izbjegavati pohovanje i prženje hrane u dubokom ulju, i preporučuje kuvanje, dinstanje i grilovanje namirnica. Dodaje da je važna i redovna fizička aktivnost i dovoljno tečnosti.

„Preporuke su tri litra u toku dana, znači svakodnevno. Naravno, govorim o osobama koje nemaju povišen arterijski pritisak, i koje ne piju diuretike. Takve osobe moraju da piju samo minimalnu količinu vode kada su žedne. Sve ostale – tri litre, vode treba uzeti pred obrok ili pola sata pred obrok, kako bi naša želudac bio pun i ne bi mogao da uzima, odnosno ne bi tolerisao veliku količinu hrane. I to jeste jedna od psiholoških varijanti i varki za mršavljenje, ali i za neprejedanje”, zaključila je nutricionistkinja Stanković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

autor.http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.