Metrics consulting sproveo istraživanje – U Banjaluci mrtva trka između Stanivukovića i Šobota

Metrics consulting sproveo istraživanje – U Banjaluci mrtva trka između Stanivukovića i Šobota

U Banjaluci mrtva trka između Stanivukovića i Šobota.

Agencija za istraživanje tržišta i javnog mnjenja Metrics consulting objavila je rezultate istraživanje podrške kandidatima za gradonačelnika Banjaluke.

– Aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković trenutno uživa najveću podršku, s obzirom na to da 34,3 odsto ispitanika koji se izjašnjavaju kaže da bi glasalo za njega. U stopu ga prati kandidat SNSD-a, doktor Nikola Šobot, iako praktično još nije ušao u kampanju i političku arenu. Šobot već ima preko 30 odsto podrške. Treća prema odgovorima ispitanika je Jelena Trivić, sa 16,1 odsto podrške u našoj anketi – istakli su iz Metrics consultinga.

Ističu da trka za poziciju gradonačelnika najvećeg grada u Srpskoj postaje sve neizvjesnija.

– Kako se približava oktobar, razlika među kandidatima se sve više smanjuje, prateći naša prethodna istraživanja – naglasili su.

Ipak, kako su naveli, najzanimljivija situacija je među takozvanim „neodlučnim“ glasačima, kojih ima 19,5 odsto.

Ovaj broj je više nego dovoljan da bilo koji od kandidata odnese pobjedu u slučaju da pridobije neutralne, koji još uvijek nemaju čvrste političke preferencije.

– Ključna stvar tokom predstojeće kampanje biće upravo mobilizacija neutralnih glasača, na osnovu kampanje i predstavljene vizije Banjaluke od 2024. do 2028. godine. Ono što je važno napomenuti jeste činjenica da su se tokom anketiranja glasači aktuelnog gradonačelnika najslobodnije izjašnjavali o ovom pitanju – naveli su iz Metrics consultinga.

Naveli su da su četverogodišnji mandat i medijska prisutnost Draška Stanivukovića učvrstili njegovo biračko tijelo, koje svom favoritu daje otvorenu podršku, bez zadrške.

– S druge strane, relativno novi kandidat republičke vlasti Nikola Šobot, te prva žena opozicije čije granice još uvijek nisu potpuno jasne javnosti, Jelena Trivić, i dalje traže prostor za političko etabliranje kao kandidati za gradonačelnika. S obzirom na to, uvažavajući odgovore neutralnih ispitanika na pitanja o stanju u gradu i njihovu percepciju istog, možemo zaključiti da će dominantan dio neutralnih ispitanika „otići“ na stranu Jelene Trivić i Nikole Šobota, dok će pridobijanje naklonosti ove grupe teško poći za rukom aktuelnom gradonačelniku – naveli su iz Metrics consultinga.

Da se izbori održavaju sutra, postotak bi bio sljedeći:

– Draško Stanivuković: 34,4%

– Nikola Šobot: 30,1%

– Jelena Trivić: 16,1%

– Odbija se izjasniti: 19,5%

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.