„Ne zavisi danas sve od Zapada, Dodikove veze mogu oslabiti pritiske“

„Ne zavisi danas sve od Zapada, Dodikove veze mogu oslabiti pritiske“

Ne zavisi danas sve od Zapada.

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je Srni da veze koje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stvorio u svijetu mogu da dovedu do slabljenja ekonomskih pritisaka na Srpsku koje vrše američka Ambasada u Sarajevu i određene garniture iz SAD, jer danas ne zavisi sve od Zapada.

„Republika Srpska nema nikakav drugi put, nego da nastavi da odolijeva dalje tim pritiscima i ucjenama. Nije to neočekivano“, ocijenio je Raković.

Povodom ocjene pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O`Brajena da ekonomske sankcije protiv Dodika daju rezultate, Raković je rekao da je cilj tih pritisaka da se ekonomski poljulja Republika Srpska, a time i umanji povjerenje građana u institucije Srpske.

„Ali, nesumnjivo da u Republici Srpskoj imamo predsjednika koji je dugo i veoma iskusan u politici. Tako da uliva povjerenje da to njegovo iskustvo i veze koje je stvorio u svijetu tokom prethodnih decenija, mogu da dovedu do slabljenja tih ekonomskih pritisaka na Republiku Srpsku“, ocijenio je Raković.

On je ukazao da danas došlo novo vrijeme u kojem ne zavisi sve od Zapada kao nekad.

„I u skladu sa tim novim vremenom koje je stiglo i boljim koje tek treba da dođe, Republika Srpska treba da prođe ovu sadašnju situaciju pritisaka i da strpljivo sačeka moguću promjenu vlasti u SAD u novembru i novog predsjednika“, smatra Raković.

Ako se to dogodi, ukazao je Raković, onda je riješen najveći broj problema sa kojima se Republika Srpska suočava od spoljnog faktora i neće više biti takvih pritisaka.

„Dakle, potrebno je strpljenje, nastavak borbe i nada da će se sve okrenuti u srpsku korist“, naglasio je on.

Raković napomenuo da takve pritiske vrše garniture „osmog reda uprave SAD“.

„Bilo je takvih akcija i namjera i pre. Na onima na koje se vrše pritisci da ne sarađuju sa Republikom Srpskom je da sami procjene koliko su ubjedljivi ti ljudi koji im to govore. To je neki srednji nivo u SAD, koji ne bi trebalo uvažavati u smislu prihvatanja njihovih ucjena“, rekao je Raković.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.